Broeder in de zak GROENE ERWTEN, Jan in de zak Poffert (Broeder) met spek Groene erwten met spek Zicht op Haringkarspel Met de winter weer voor de deur vindt u hieronder een drietal oer-Hollandse winterrecepten. Eet smakelijk! -MAM,WAT IS EEN JAN-IN-DE- 2AK?hVRAAC,T WINC, MOEDER LEC,TUIT,DAX EENJAN-IN-DE-ZAK VAN MEELWORDT ^EMAAKTENME'OL JST ROOP CjEQETEN^fc WORDT. "ETEN WD'T DAN ÓÓK EEN KEER? "VLEIT WJE$ DAS EEN ^OED IDEE, WANT ZOO'N JAN-IN-DE ZAK VAN SIMON DE WIT'S c;emen<;d meel is reuze voedzaam Ingrediënten 300 gr bloem, mespunt zout, 25 gr. verse gist, 2 dl lauwwarme melk, 1 theelepel suiker, 1 ei, 450 gr. rozijnen, boter, stroop. Bereidingswijze Zeef de bloem met de zout in de kom. Los de gist op in de melk en roer de suiker erdoor heen. Laat dit o een warme plek staan totdat er belletjes aan de opper vlakte verschijnen. Kuiltje in de bloem en de gistop lossing en het ei erdoorheen roeren met een houten lepel totdat er een gladde massa ontstaat. Laat het deeg onder een vochtige doek rijzen gedurende 1 uur. Een linnen theedoek, goed spoelen in warm water. 1 Kant bestrooien met bloem. Leg het gerezen deeg in het midden van de met bloem bestrooide theedoek en bind deze vast met een touwtje. Laat genoeg ruimte over aan de bovenkant zodat het deeg licht kan rijzen. Leg het geheel op een bordje in een grote pan met kokend water. Sluit de pan met een deksel en laat het geheel ongeveer 2K uur garen. Steek met een brei naald op verschillende plaatsen in het doek om te controleren of het deeg gaar is. Als de breinaald schoon is dan is het deeg gaar. Haal het gerecht uit de pan met theedoek en al. Verwijder het doek en laat het goed uitdampen. Snijd het in plakken en serveer er warme stroop en warme boter bij. Ingrediënten 750 gram tarwebloem (of haf tarwebloem, half boek- weitmeel), liter melk, 35 gram gist, 1 ei, 1 afgestre ken eetlepel zout, 150 gram spek, vet, olie, boter of margarine, rookworst. Bereidingswijze De bloem en boekweitmeel vermengen (of bloem alleen), het zout erdoorheen mengen. in het midden een kuiltje en daarin het ei en het gist (vermengt met lauwwarme melk). Met een houten lepel roeren totdat er een gladde massa ontstaat. Ondertussen de rest van de lauwwarme melk er bij gieten. Er mogen geen klontjes in het beslag blijven. Het spek in schijfjes snijden en uitbakken. Spek en spekvet, en eventueel de rookworst in plakjes, door het beslag mengen. In een gietijzeren pan vet, boter of margarine smelten. Of de olie verwarmen. En even laten "rondlopen". Het beslag in de pan en 20 a 30 minuten laten rijzen. Daarna de poffert (broeder) op een hoger vuur aan beide zijde bruinbakken. Totdat ook de binnenkant gaar is. 5 Lepels stroop en 1 a 2 lepels boter (vet of margarine) al roerend verwarmen. Ingrediënten Per persoon: 100 gram groene erwten en 125 gram goed doorregen gerookt spek aan blokjes. Verder eventueel wat zout, een katoenen zakje (stuk uit een oude sloop) en een pan. Bereidingswijze Zet de bonen een nacht in de week. Doe ze daarna in het zakje en sluit deze af. Doe de zak Verkrijgbaar Je kwaliteit in een pan en voeg er water bij zodat de erwten goed onder water staan. Kook ze, eventueel met wat zout, in anderhalf uur gaar. Bak ondertussen het spek uit op een middel hoog vuur totdat je reuzel (vet) en kaantjes (kleine uitgebakken spekjes) hebt. Verdeel de erwten bal in stukken, leg die op een bord en strooi de kaantjes er overheen. Lekker hoor! december 2018 5 IV ■Kul k 12 Cent de Liter, bjj de 5 Liters a 11 Cent.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Zicht op Haringcarspel | 2018 | | pagina 7