Broeder in de zak
GROENE ERWTEN,
Jan in de zak
Poffert (Broeder) met spek
Groene erwten met spek
Zicht op Haringkarspel
Met de winter weer voor de deur vindt u hieronder een drietal oer-Hollandse winterrecepten.
Eet smakelijk!
-MAM,WAT IS EEN JAN-IN-DE-
2AK?hVRAAC,T WINC,
MOEDER LEC,TUIT,DAX
EENJAN-IN-DE-ZAK
VAN MEELWORDT
^EMAAKTENME'OL
JST ROOP CjEQETEN^fc
WORDT. "ETEN WD'T DAN
ÓÓK EEN KEER? "VLEIT WJE$
DAS EEN ^OED IDEE,
WANT ZOO'N JAN-IN-DE
ZAK VAN SIMON DE WIT'S
c;emen<;d meel is reuze voedzaam
Ingrediënten
300 gr bloem, mespunt zout, 25 gr. verse gist, 2 dl
lauwwarme melk, 1 theelepel suiker, 1 ei, 450 gr.
rozijnen, boter, stroop.
Bereidingswijze
Zeef de bloem met de zout in de kom. Los de gist op
in de melk en roer de suiker erdoor heen. Laat dit o
een warme plek staan totdat er belletjes aan de opper
vlakte verschijnen. Kuiltje in de bloem en de gistop
lossing en het ei erdoorheen roeren met een houten
lepel totdat er een gladde massa ontstaat. Laat het deeg
onder een vochtige doek rijzen gedurende 1 uur. Een
linnen theedoek, goed spoelen in warm water. 1 Kant
bestrooien met bloem. Leg het gerezen deeg in het
midden van de met bloem bestrooide theedoek en
bind deze vast met een touwtje. Laat genoeg ruimte
over aan de bovenkant zodat het deeg licht kan rijzen.
Leg het geheel op een bordje in een grote pan met
kokend water. Sluit de pan met een deksel en laat het
geheel ongeveer 2K uur garen. Steek met een brei
naald op verschillende plaatsen in het doek om te
controleren of het deeg gaar is. Als de breinaald schoon
is dan is het deeg gaar. Haal het gerecht uit de pan met
theedoek en al. Verwijder het doek en laat het goed
uitdampen. Snijd het in plakken en serveer er warme
stroop en warme boter bij.
Ingrediënten
750 gram tarwebloem (of haf tarwebloem, half boek-
weitmeel), liter melk, 35 gram gist, 1 ei, 1 afgestre
ken eetlepel zout, 150 gram spek, vet, olie, boter of
margarine, rookworst.
Bereidingswijze
De bloem en boekweitmeel vermengen (of bloem
alleen), het zout erdoorheen mengen. in het midden
een kuiltje en daarin het ei en het gist (vermengt met
lauwwarme melk). Met een houten lepel roeren totdat
er een gladde massa ontstaat. Ondertussen de rest van
de lauwwarme melk er bij gieten. Er mogen geen
klontjes in het beslag blijven. Het spek in schijfjes
snijden en uitbakken. Spek en spekvet, en eventueel
de rookworst in plakjes, door het beslag mengen. In
een gietijzeren pan vet, boter of margarine smelten.
Of de olie verwarmen. En even laten "rondlopen".
Het beslag in de pan en 20 a 30 minuten laten rijzen.
Daarna de poffert (broeder) op een hoger vuur aan
beide zijde bruinbakken. Totdat ook de binnenkant
gaar is. 5 Lepels stroop en 1 a 2 lepels boter (vet of
margarine) al roerend verwarmen.
Ingrediënten
Per persoon: 100 gram groene erwten en 125 gram
goed doorregen gerookt spek aan blokjes. Verder
eventueel wat zout, een katoenen zakje (stuk uit een
oude sloop) en een pan.
Bereidingswijze
Zet de bonen een
nacht in de week.
Doe ze daarna in
het zakje en sluit
deze af. Doe de zak
Verkrijgbaar Je kwaliteit
in een pan en voeg er water bij zodat de erwten goed
onder water staan. Kook ze, eventueel met wat zout, in
anderhalf uur gaar. Bak ondertussen het spek uit op
een middel hoog vuur totdat je reuzel (vet) en kaantjes
(kleine uitgebakken spekjes) hebt. Verdeel de erwten
bal in stukken, leg die op een bord en strooi de kaantjes
er overheen. Lekker hoor!
december 2018
5
IV
■Kul
k 12 Cent de Liter, bjj de 5 Liters
a 11 Cent.