De week door 's Maandags was Piet, samen met een collega uit Oudkarspel, al voor 6 uur op de brommer in Alkmaar om een koe te kopen, want hoe eerder je er was, hoe meer keus je had en je wilde toch de beste! 's Middags werd het dier afgeleverd door de plaatse lijke veerijder Jan Stoop en konden de collega's samen beginnen met slachten. Dat slachten moest je samen doen, want een koe weegt nogal wat en dat kon je onmogelijk alleen. Op de dinsdag werd het dier uit elkaar gehaald om het vlees rustig wat te laten bester ven, want volgens Gre is het vlees niet eens lekker om het gelijk te eten. Ambachtelijk was het juiste woord, want alles werd zelf bereid. Rosbief bijvoorbeeld werd gewoon in eigen keuken gebraden door moeder de vrouw en Piet maakte weer andere dingen zoals wor sten. Die worsten werden op woensdag gemaakt en om een uur of 7 kwamen er dan al klanten om warme worst. Zo had elke dag een vast patroon. Woensdag. Zoals tegenwoordig, had je ook in die tijd op woens dag gehaktdag waar grif gebruik van werd gemaakt. De keuzes waren vroeger veel beperkter dan nu. De mensen hadden vaak geen geld om elke dag een stuk vlees te eten. De gezinnen waren groter en bij velen kwam er zondags een stukje vlees op tafel en op woensdag een gehaktbal. Eerst op de fiets en later op de brommer ging Piet altijd te rondvragen bij de klanten en maakte hij hier en daar een praatje. De bestellingen werden klaarge maakt en later thuis afgeleverd. Een leuke anekdote is dat op een morgen in alle vroegte de verspreider van De Telegraaf, die de kran ten bij de bezorgers bracht, de winkel in stapte. Hij zei "slager, ik ben zo miers, mag ik een stuk worst van je", en dat mocht natuurlijk. Sinds die tijd kwam de man elke week om worst. Jarenlang zijn ze in de kennis gebleven, ze kwamen zelfs bij elkaar op visite. Het echtpaar had geen kinderen en vonden het prachtig als ze konden genieten van de meisjes. Toen de jongste dochter werd geboren en ze peter en meter mochten zijn waren ze zeer vereerd. Bidden Vooral voor de feestdagen was het echt enorm druk in huize De Nijs, dan moest menig nachtje worden doorgewerkt om alles klaar te krijgen. Op een keer voor de kerst toen eindelijk alles klaar was en toch de nachtmis moest worden bezocht, zat Gre te slapen onder de droogkap, het haar moest ook nog in de krul. De nacht mis maar gelaten voor wat het was en lekker naar bed "want ik had zeker de preek gemist" aldus Gre. Nou gaat het verhaal dat wer ken ook bidden is, dus wat dat betreft hebben ze hun steentje wel bijgedragen! In 1933 was de straat al verbeterd. Een koe die moet worden geslacht. De transportfiets waarmee de bestellingen werden weggebracht tegen het hekje. Rechts het nieuwe café van Gert Sneekes, zijn oude café was rond 1930 door blikseminslag verbrand, toen tegenover café De Vriendschap in Tuitjenhorn. Zicht op Haringcarspel Cursus garneren. december 2018

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Zicht op Haringcarspel | 2018 | | pagina 24