Op de Vloir en aan de Muir.
Een Huijsklok, Een Koekuijt, drie soo groote als klijne schilderijen.
Een rak met 8 delftsche schootels. Twee en dertig soo groote als klijne schootels om d'want.
Een Conarievlugt met vier Conaries. Twee dito kooijtjes, ider met een Conarie.
Een kooper Tabaksdoos, Een dito kaarsesnuijter. Een spiegel. Twee Tafels. Tien a Twaalf
Stoelen, Twee bedbanke. Twee Bedden, Twee Puleuws Ses Kussens en ses deekens.
In Een Kamertje
Een Tinnen Trekpot, Een dito Tregter, Een Tinnen Koffijkan, Een Kooper blaker, Twee Strijkijsers,
voorts eenige rommeling van wijnig waarde.
Op de Dors
Een Ploeg, Een Eg, Een Trog. Seelen en bits. Een Ijsslee. Een klijnkasje in de Paardestal.
Een soutkist. Een dito Tafel, Een halff Aglen, Een vierling. Een stooffsijl, een dito schop. Twee
kaastobbers. Een karn drie groote vaaten. Twee dito klijnder. Een pars, ses Emmers. Een partij
kaas koppen en setters. Voorts eenige rommeling van seer wijnig waarde.
Op de Solder
drie Matten, Een Spinwiel, Eenige hout en Turff.
Buijten 't Huijs op en aan de Werff
Een Praam, Twee Melkschuijtjes Een Krootwaagen Mestdeelen Voorts eenige rommeling.
ZOUT
Zout is een product dat dagelijks gebruikt wordt, we staan er niet bij stil, want het is zo gewoon.
Zout in de aardappelen, groenten, brood, vis, een zoutje bij de borrel of een zak uit de fabriek uit
Broek op Langedijk. Maar ook zout om 's winters de wegen begaanbaar te houden, en nog niet zo
lang geleden om groenten in te maken, in z.g. Keulse potten voor b.v. bonen, welke we nu in de
tuin zien staan met planten, alles had met zout te maken. Tegenwoordig haalt men het zout uit de
grond (Boekelo) maar voor jaren terug, kende men deze techniek nog niet en zocht en vond men
andere wegen om aan zout te komen, want de kwaliteiten van zout waren al lang bekend. Vakantie
gangers die de Camarque in Zuid-Frankrijk bezocht hebben, konden zien hoe men daar zeewater
in bassins verzamelt, dit door de zon, die daar meer en feller schijnt als bij ons, laat verdampen, en
het zout, dat uiteindelijk over blijft gebruikt voor veel doeleinden. Het is een oud procédé, want
ongeveer 300 jaar geleden deed men bijna hetzelfde in onze streken. Alleen het verdampen
gebeurde hier niet door de zon, maar men stookte vuren. In Alkmaar b.v. waren verschillende zout
ziederijen, het is een van de oudste industrieën. In het jaar 1605 maakte een grote brand een eind
aan een aantal van deze zoutmakerijen, maar tot in 1900 bleven er nog enkele bestaan, b.v. de
Fa. Bosman. Dat alles toen geen botertje tot de boom was blijkt uit het Notaris archief uit 1692
waarin de Panne en keet lui uit Alkmaar hun beklag doen.
Oud Notaris Archief Alkmaar invoer no. 272 1-10-1692
Op huiden den eerste octoberis 1692 compareert voor mij Cornelis Kessel notaris publijcq bij den
Hove van Hollant geadmitteert residerende binnen der stadt Alcmaar, ende de naegenoemde
getuijgen:
10