Intussen werd begonnen met de productie van pe permoppen, taai en speculaas. De post bracht al in oktober veel brieven van oud Texelaars met bestellin gen voor de Sint. De speculazen, tot drie pond, werden opgeslagen in kisten die van binnen bekleed waren met blik. We bakten er zó veel dat opa dagen lang amandelen zat te splitsen voor de speculazen. De taai tot en met vijf pond werd op zolder opgestapeld, verpakt in vetvrij pakpapier. Wat was dat een prachtig gezicht en het hele huis geurde er naar. Twee zondagen werden uitgetrokken om alle bestel lingen verzendklaar te maken. Al in de zomer werden hiertoe bij de drie kruideniers in het dorp lege dozen ingezameld. De speculaas en taai werden apart in pa pier gepakt - plastic bestond toen nog niet - dan in karton gewikkeld en daarna in vetvrij pakpapier. Elk pak werd met touw dichtgebonden, want toen was er ook nog geen tape, wat een werk! Eind oktober begonnen we ook met het gieten van borstplaat. Dat gebeurde in de avonduren, evenals het bewerken van marsepein. Map herinnert zich dat de borstplaat]es in een soort van rubber matjes met ronde gaten werd gegoten en als het dan opgestijfd was, moest je voorzichtig kloppen om ze er heel uit te krijgen. Imme weet te vertellen van de suikerhar ten die vrijers ooit anoniem aan hun meisjes gaven. Marsepein werd bewerkt door middel van kleine mal- letjes, waardoor allerlei soorten fruit, beestjes zoals kikkers en varkentjes en nog andere figuurtjes ge maakt konden worden. Dat moest nog allemaal ge schilderd worden en dat was vele uren werk. Vader was een kei in het schilderen van fruit. Hij deed dat met een dikke kwast, weinig kleurstof en een hele lichte streek van de kwast. Imme deed niet voor hem onder en heeft vele uren zitten schilderen. Daar wer- Taaiplank voorzijde. Taaiplank achterzijde. Vorm voor een marsepein varkenskop. 22 Historische Vereniging Texel Nummer 105, december 2012

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Uitgave Historische Vereniging Texel | 2012 | | pagina 24