r Suddervlees en kapucijners... Eten en koken op een vissersschip in de jaren zestig In 1963 kwam ik als jochie van de visserijschool en ging varen. In die periode was het gewoon datje begon als kok op het schip. Tegenwoordig hebben de kotters een vaste kok, maar toen was het altijd werk voor de jongste aan boord. Het was een vuurdoop en niet altijd even makkelijk. Je moest elke dag voor zes man de kost [het eten] verzorgen. Weer of geen weer, zeeziek of niet en onder omstandigheden die niet meer te vergelijken zijn met de huidige kotters. Het koken gebeurde in uiterst primitief ingerichte kombuizen, midden tussen het daar drogend oliegoed en op de vloer liggende lieslaarzen. Het was er vaak ook nog heel warm door de er door heen lopende uitlaatpijp van de motor. En dan niet te vergeten de stank van de gasolie die ook terecht kwam in de kombuis. Zorgen dat het eten en drinken aan boord kwam Ik voer op de TX11 bij ome Piet Vlaming, Deze man zag erop toe dat er goed gegeten werd aan boord. Iedere dag vlees, voldoende fruit, genoeg zuivelproducten en na tuurlijk verse vis. Die variatie hadden we in die jaren thuis lang niet altijd. Op zaterdagochtend vulde ik mijn 'boekkie' in voor de kruidenier Arie Timmer en bracht die 's middags naar hem toe. De kruidenierswinkel (Centra) van Arie en Gerrit Timmer was in de Peperstraat (nu de winkel van Kees Duinker) in Oosterend. De zuivelproducten haal den we bij Teun en Joop Eelman. Op zaterdag ochtend stond hun vrachtwagen op de haven waar alle koks van de kotters hun bestelling deden. Al het lege goed, fles sen met statiegeld, werd ingeleverd en de nieuwe volle flessen gingen weer aan boord. Het was altijd gezellig bij Teun z'n vrachtwagen. We stonden met een fles cho comel altijd lekker te ouwenelen. Tijd was niet belang rijk, het maakte niet zoveel uit hoe laatje zaterdag 's middags thuiskwam. Maandag 's ochtends kwamen er altijd drie groenteboe ren op de haven. Klaas Burger en Sieme Daalder uit Oosterend en Willem Vendel uit Oudeschild. Bij hen haalden we de benodigde groente en fruit voor de hele week. We zochten de groentes zoals sperciebonen, wit lof of sla ter plekke uit. Alles ging zo koel vanuit de VW bus in het koele visruim. Het vlees kwam bij slagers Sieme Dros of de gebroeders, Jaap, Gep en Rien Brouwer uit Oosterend vandaan. Het TXI1 Deo Volente Historische Vereniging Texel coll. Sam van der Slikke Nummer 104, september 2012

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Uitgave Historische Vereniging Texel | 2012 | | pagina 4