r
Suddervlees en kapucijners...
Eten en koken op een vissersschip in de jaren zestig
In 1963 kwam ik als jochie van de visserijschool en ging
varen. In die periode was het gewoon datje begon als
kok op het schip. Tegenwoordig hebben de kotters een
vaste kok, maar toen was het altijd werk voor de jongste
aan boord. Het was een vuurdoop en niet altijd even
makkelijk. Je moest elke dag voor zes man de kost [het
eten] verzorgen. Weer of geen weer, zeeziek of niet en
onder omstandigheden die niet meer te vergelijken zijn
met de huidige kotters. Het koken gebeurde in uiterst
primitief ingerichte kombuizen, midden tussen het daar
drogend oliegoed en op de vloer liggende lieslaarzen.
Het was er vaak ook nog heel warm door de er door
heen lopende uitlaatpijp van de motor. En dan niet te
vergeten de stank van de gasolie die ook terecht kwam
in de kombuis.
Zorgen dat het eten en drinken aan boord kwam
Ik voer op de TX11 bij ome Piet Vlaming, Deze man zag
erop toe dat er goed gegeten werd aan boord. Iedere dag
vlees, voldoende fruit, genoeg zuivelproducten en na
tuurlijk verse vis. Die variatie hadden we in die jaren
thuis lang niet altijd.
Op zaterdagochtend vulde ik mijn 'boekkie' in voor de
kruidenier Arie Timmer en bracht die 's middags naar
hem toe. De kruidenierswinkel (Centra) van Arie en
Gerrit Timmer was in de Peperstraat (nu de winkel van
Kees Duinker) in Oosterend. De zuivelproducten haal
den we bij Teun en Joop Eelman. Op zaterdag ochtend
stond hun vrachtwagen op de haven waar alle koks van
de kotters hun bestelling deden. Al het lege goed, fles
sen met statiegeld, werd ingeleverd en de nieuwe volle
flessen gingen weer aan boord. Het was altijd gezellig
bij Teun z'n vrachtwagen. We stonden met een fles cho
comel altijd lekker te ouwenelen. Tijd was niet belang
rijk, het maakte niet zoveel uit hoe laatje zaterdag 's
middags thuiskwam.
Maandag 's ochtends kwamen er altijd drie groenteboe
ren op de haven. Klaas Burger en Sieme Daalder uit
Oosterend en Willem Vendel uit Oudeschild. Bij hen
haalden we de benodigde groente en fruit voor de hele
week. We zochten de groentes zoals sperciebonen, wit
lof of sla ter plekke uit. Alles ging zo koel vanuit de VW
bus in het koele visruim.
Het vlees kwam bij slagers Sieme Dros of de gebroeders,
Jaap, Gep en Rien Brouwer uit Oosterend vandaan. Het
TXI1 Deo Volente
Historische Vereniging Texel
coll. Sam van der Slikke
Nummer 104, september 2012