Benaming J schipper 2 opperstuurman 3 onderstuurltedcn 4 derde waak 5 boekhouder 6 ass.-boekhouder 7 predikant 8 ziekentrooster 9 opperchirurgijn 10 onderchirurgijn 11 derde chirurgijn 12 hoogbootsman Taken aan boord belangrijkste man aan boord, algehele leiding tweede man, eventueel plaatsvervanger van de schipper leiding van en toezicht op het varen administratie van goederen en lonen helper van boekhouder geestelijke zorg; zelden aan boord, meestal vervangen door: medische zorg helper van opperchirurgijn helper van opperchirurgijn toezicht op lopend en staand want, ;i speciaal van de grote mast; toezicht op kwartiermeester helper van hoogbootsman, verantwoordelijk voor bezaansmast Benaming 14 schieman 15 schiemansmaat 16 kwartiermeester 17 bottelier 18 botteliersmaat 19 opperkuiper 20 onderkuiper 21 kc>k; - -t-- f I - - y 22 koksmaat 23 versebalie 24 provoost Taken aan boord verantwoordelijk voor de fokken mast helper van schieman, verantwoordelijk voor boegspriet directe controle op groepen manschappen, ronddeling warm eten en ordehandhaving tijdens het schaften toezicht op en uitdelen van drank en spijzen, uitdelen werkrantsoencn en levering etens waar aan de kok heiper van bottelier toezicht op en openen van kuipen, vaten, emmers, e.d. helper van bottelier helper van opperkuiper verantwoordelijk voor het koken van de warme maaltijden helper van kok zorg voor verversen van groenten en vlees zorg voor orde en tucht aan boord 20

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Uitgave Historische Vereniging Texel | 2002 | | pagina 22