MERK Op de auto: 'Jdansie (Fransie' (Zijm) met Ab Klaas Jonker en Jan Peper. De kazen werden, laag voor laag gestapeld met planken ertussen en met een zeil afgedekt naar Oudeschild vervoerd en ver- derper beurtschipper (Mets) naar Alkmaar. Per jaar werden ook aan de fabriek zo'n 5000 kazen verkocht (lx per week werd "gewinkeld"). In 1927 begon men met het verwerken van schapemelk.Voordien werd alleen op de boerderij schapekaas- en boter gemaakt. Tot aan de oorlog 1940 is men met deze productie doorgegaan. Martha Kikkert-Lap (geb.1903) Ik weet nog goed, dat ik met mijn nichtjes Martha en Rie Lap naar het land gestuurd werd om verse schape keutels te zoeken voor de groene potkaas die bij ons op "Capni" werd gemaakt. Je moet er nu niet aan denken, maar het was wel lékker hoor, die kaas, een beetje scherp en pittig SCHAPENMELK VERWERKING. f~venals in 1937 werd de schapenmelkverwerking ter hand genomen. In totaal werd ontvangen 94906 L. melk legen 41876 L. in 1937 Een vooruitgang dus van 53030 L melk Een prach tig resultaat. De afzet van de schapenboter was in den lijd van den hoogsten aanvoer wel eens niet voldoende en moest er boter worden verzonden naar de markt. Het Bestuur is echter van oordeel dat dit volgend jaar niet noodig zal zijn en zal daarvoor maatregelen treffen. De kwaliteit van de boter was goed, in een enke' geval kre gen we een klacht, maar deze bleek na onderzoek ongegrond Ie zijn Mede werd dit jaar een proef genomen met de verkazing van Schapenmelk, hetgeen een tucccs kan worden genoemd We hopen deze proef in 1939 voort te zeilen. Verder willen we nog opmerken dat aan de schapenmelk leveranciers de schapenboter werd afgeleverd voor 60 ct p. K.G. Hieronder vindt U de exp'oitatie-rekening van de afd Schapenmelk EflPLOITATIE-REKEMNQ SCHAPENMELK Leveranciers Onkosten f 7096,02 Boter 1065,72 Kaas f 8161,74 f 8126,64 35,10 Kaas uit De Onderneming' in Oudescfuld. Kwaliteitscontrole In 1919 werd in Alk- tot het o maar een kaascontrö- «voeren van hetj lestation opgericht, in l\KWALITEITS"/ 1920 gevolgd door een botercontrölestation Deze initiatieven werden door het Rijk gesteund en men was, als men zich .aansloot, gerechtigd het Rijksmerk te voeren. Vóór die tijd was van een kwaliteitscontrole nauwelijks sprake. Er werd wel gecontroleerd op vetgehalte: dit bepaalde de prijs, die de boeren voor hun melk kregen. Dit laborato riumwerk werd ter plaatse uitgevoerd o.a. door Klaas Lap Pzn. ("Klaas van Saar"), die in een achterkamer van zijn ouderlijk huis (achter "Proeflokaaltje van Gert") een kleine laboratoriumruimte had. Na 1939 werden melkmonsters onderzocht door Jaap Roeper ("Sportsman Japie") op zijn boerderij aan de Koger- straat, nu "Theodorahoeve."De kaas van "De Onder neming" haalde verscheidene malen in Alkmaar het predikaat "hoogste kwaliteit." oZao c5L«, 1931 31 5)««nuf«. 1933 'ff#* c?f GÓI K.1 do.dyaa. 2i AêSt anZwanjxn f CC"t'el pimitLdtld uttgtdalU uuict cld dcdiacy (P3 (Jaarverslag1938) Toon de Leeuw (geb. 1905) "Toen pasteuriseren nog niet verplicht was, maakte ik veel "rauwe boter". De hotels in Den Burg waren er gek op. __^ie_besteldei^^at_altijdjbij_ndj_^^

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Uitgave Historische Vereniging Texel | 1991 | | pagina 11