MERK
Op de auto: 'Jdansie (Fransie' (Zijm) met
Ab Klaas Jonker en Jan Peper. De kazen werden,
laag voor laag gestapeld met planken ertussen en met
een zeil afgedekt naar Oudeschild vervoerd en ver-
derper beurtschipper (Mets) naar Alkmaar. Per jaar
werden ook aan de fabriek zo'n 5000 kazen verkocht
(lx per week werd "gewinkeld").
In 1927 begon men met het verwerken van
schapemelk.Voordien werd alleen op de boerderij
schapekaas- en boter gemaakt. Tot aan de oorlog
1940 is men met deze productie doorgegaan.
Martha Kikkert-Lap (geb.1903)
Ik weet nog goed, dat ik met mijn nichtjes Martha en Rie
Lap naar het land gestuurd werd om verse schape
keutels te zoeken voor de groene potkaas die bij ons op
"Capni" werd gemaakt. Je moet er nu niet aan denken,
maar het was wel lékker hoor, die kaas, een beetje
scherp en pittig
SCHAPENMELK VERWERKING.
f~venals in 1937 werd de schapenmelkverwerking ter hand
genomen. In totaal werd ontvangen 94906 L. melk legen 41876 L.
in 1937 Een vooruitgang dus van 53030 L melk Een prach
tig resultaat.
De afzet van de schapenboter was in den lijd van den
hoogsten aanvoer wel eens niet voldoende en moest er boter
worden verzonden naar de markt. Het Bestuur is echter van
oordeel dat dit volgend jaar niet noodig zal zijn en zal
daarvoor maatregelen treffen.
De kwaliteit van de boter was goed, in een enke' geval kre
gen we een klacht, maar deze bleek na onderzoek ongegrond Ie zijn
Mede werd dit jaar een proef genomen met de verkazing
van Schapenmelk, hetgeen een tucccs kan worden genoemd We
hopen deze proef in 1939 voort te zeilen.
Verder willen we nog opmerken dat aan de schapenmelk
leveranciers de schapenboter werd afgeleverd voor 60 ct p. K.G.
Hieronder vindt U de exp'oitatie-rekening van de afd
Schapenmelk
EflPLOITATIE-REKEMNQ SCHAPENMELK
Leveranciers
Onkosten
f 7096,02 Boter
1065,72 Kaas
f 8161,74
f 8126,64
35,10
Kaas uit De Onderneming' in Oudescfuld.
Kwaliteitscontrole
In 1919 werd in Alk- tot het o
maar een kaascontrö- «voeren van hetj
lestation opgericht, in l\KWALITEITS"/
1920 gevolgd door een
botercontrölestation
Deze initiatieven werden door het Rijk gesteund en
men was, als men zich .aansloot, gerechtigd het
Rijksmerk te voeren. Vóór die tijd was van een
kwaliteitscontrole nauwelijks sprake. Er werd wel
gecontroleerd op vetgehalte: dit bepaalde de prijs,
die de boeren voor hun melk kregen. Dit laborato
riumwerk werd ter plaatse uitgevoerd o.a. door Klaas
Lap Pzn. ("Klaas van Saar"), die in een achterkamer
van zijn ouderlijk huis (achter "Proeflokaaltje van
Gert") een kleine laboratoriumruimte had. Na 1939
werden melkmonsters onderzocht door Jaap Roeper
("Sportsman Japie") op zijn boerderij aan de Koger-
straat, nu "Theodorahoeve."De kaas van "De Onder
neming" haalde verscheidene malen in Alkmaar het
predikaat "hoogste kwaliteit."
oZao c5L«,
1931 31 5)««nuf«. 1933
'ff#* c?f
GÓI K.1 do.dyaa.
2i AêSt anZwanjxn f
CC"t'el pimitLdtld uttgtdalU uuict cld dcdiacy (P3
(Jaarverslag1938)
Toon de Leeuw (geb. 1905)
"Toen pasteuriseren nog niet verplicht
was, maakte ik veel "rauwe boter".
De hotels in Den Burg waren er gek op.
__^ie_besteldei^^at_altijdjbij_ndj_^^