Arie Bruin Jzn. met een kistje patat. 13 Flink gedronken Tieners en volwassenen trokken aan het eind van de middag naar café De Posthoorn. Vrij entree in het voor- café, wilde je naar de balzaal dan moest je bij de deur entree betalen aan Kees Volkers of Aaijen Zutt. Bekende bands uit die tijd waren De Music Strings en Jackpot. Het ging toen allemaal wel wat anders in vergelijking met tegenwoordig: geen pilletjes of snuiverij, er werd wel stevig gedronken, vooral (stout)bier en sterke drank zoals jenever en citroenbrandewijn met suiker. Op jonge leeftijd dronk men al bier, de zaal zag blauw van de rook, op de vloer lag aan het eind van de avond een mengeling van verschraald bier en kapot glas. Dokter Hageman had druk werk aan het hechten van wonden Jakkie Cente Bakkie populair; hij werd regelmatig in het ootje genomen waarop de man doorgaans furieus rea geerde, wat weer tot grote hilariteit leidde. Zondag waren in de kerk meerdere heilige missen. Ik weet, dat de hoogmis zelfs een keer verplaatst is naar het kermisterrein, alwaar de pastoor zijn zegen over de kermis uitsprak. Na de mis waren we met z’n allen thuis, dronken Buis- man-koffie, er was soep en we aten kermisspouwers. In het begin van de middag ging vader naar z’n snack- wagen op het kermisterrein. Opvallend waren de grote gezinnen: alle kinderen in het zundagse pak. Jongens in witte overhemdjes met stropdas of strik en de meisjes in hun fraaiste jurkjes. Een professionele fotograaf maakte de prachtigste plaatjes. Tegenwoordig maakt iedereen overal selfies, de kermisfoto’s van vroeger echter zijn voor de Waarlanders van toen een unieke en dierbare herinnering. Koos Bruin Jzn. hielp bij de verkoop van ijs. van degenen die gevallen waren, een verdoving was meestal niet meer nodig. Met name in de jaren vijftig en zestig werd er ook veel gedanst. De vrouwen werden vrij gehouden, de man betaalde entree en het gelag. De snacks van m’n vader Aan het eind van de avond kwam het volk letterlijk dam pend uit het café naar de snackwagen van m’n vader. Het assortiment bestond o.a. uit gekookte eieren, bana nen, patat, gehaktballen en halve kippen. Ik stond met ijs of ik hielp vader in de snackwagen. Wanneer de gasfles leeg was, moest ik deze omruilen. Voorop m’n fiets en dan naar huis om een nieuwe op te halen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen was des tijds vanzelfsprekend: aardappelen voor de patat werden betrokken van plaatselijke tuinders, gehakt van slagerij Wever, kippen van Arie Bakker van de Waarlandsweg. Al dagen van tevoren werd met de voorbereiding ge start: Hans Knijn, Dick en Hans Zutt werden ingehuurd voor het schillen en snijden van de piepers. Moeder Rika en m’n zusters draaiden de gehaktballen. Het slachten van de kippen gebeurde achter de winkel. De halve kip pen werden vervolgens voorgegaard in kokend water in onze eigen wasketel. Als kermisgangers ziek werden dan was dat niet van onze spullen maar van de drank... Onze snackwagen was feitelijk een bijzondere ontmoetings plaats; er zijn voor de kraam ruzies ontstaan, maar ook nieuwe liefdes ontsproten. Siemen vraagt: ‘Is er nog wat verkocht?’ Zo te zien wel een troep. Aan het eind van het verhaal van Siemen Groot ver schijnt opnieuw een brede glimlach op z’n gezicht. Horen, zien en vooral zwijgen, dat had hij al snel van zijn vader geleerd.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2016 | | pagina 13