Niet alleen de eierproductie speelde een rol bij de bedrijven, ook kwam de slacht- waarde om de hoek kijken. Door selectief te fokken ontstond de Noord-Hollandse blauwe, die als 14-weeks kuiken een ge wicht van minstens 1200 gram behaalde. Menig kippenboer in onze omgeving ging over tot het houden van dat ras. Niet alleen de piepkuikenfokkerij kwam op gang. Ook de winterleg van eieren van de Noord-Hollandse blauwe was uitstekend. Met name in en rond Dirkshorn en Heer- hugowaard waren veel bedrijven die zich met het fokken of vermeerderen van de Noord-Hollandse blauwe bezig hielden. Ook Zijpe en Anna Paulowna hadden vooraanstaande fok- en vermeerderings- bedrijven. Wat te denken van het gegeven dat in de winterperiode de broedeieren van Noord-Hollandse blauwe een kwartje opbrachten (nu omgerekend 0,115 Niet alleen kippeneieren Naast het houden van kippen kwam ook de eendenhouderij op gang. Met name in de Zaanstreek, maar eveneens in streken waar visserij voor de broodwinning plaatsvond, werd daartoe overgegaan. Ook in onze gemeente waren er die een koppeltje eenden hadden. Eenden hebben ten opzichte van kippen op voor dat aan de huisvesting nauwelijks eisen hoeven te worden gesteld. Op een stukje erf langs de sloot, wat met gaas of iets dergelijks was afgezet, stonden de legnesten opgesteld. Veelal werden oude melkbussen daarvoor gebruikt. De eenden fourageerden overdag in de sloten om ’s avonds, soms ook wel ’s morgensvroeg te worden opgehaald. Ze kregen bij thuiskomst dan een kleine hoeveelheid graan of oud brood, of in de vissersplaatsen vis of visafval. De eenden werden pas weer losgelaten als de eieren waren gelegd. Naast de Noord-Hollandse witborsteenden werden ook khaki Campbell eenden gehouden die zeer veel eieren legden, tot wel 300 eieren per jaar. De eieren van de Campbell eenden hebben een witte schaal en zijn groter dan die van kippen en vonden gretig aftrek. Ook werden eendeneieren door mensen geconsumeerd, wat thans tot een zeldzaamheid gerekend moet worden. Na de verkaveling, zoals bij ons in Waarland, verdween er veel water en werd gestopt met het houden van eenden. Een van overheidswege uitgevaardigd verbod op het gebruik van eendeneieren in bakkerijen, die tot dan toe goede afnemers waren, leidde de aftocht in. Kippenhouders in Waarland Kippenhouderij als eerder genoemd kwam in Waarland haast niet voor. Wel hielden sommigen kippen, waarvan de eieren werden verkocht. Maar wie er kippen hield op een meer grootschalige wijze is niet te achterhalen. Tot die kleinere kippenhouders behoorden Arie Schrama, de vader van Jaap en Cees, Siemen Hoedjes uit de Sloeierd en de moeder van Jan Keet. Er zullen er zeker nog wel een paar geweest zijn. Deze kippenhouders beperkten zich tot het enigszins aanvullen van het inkomen. Er bestaat geen beeld van hoe de kippen werden gehouden en wat het financiële resultaat daarvan is geweest. Van latere datum zijn als legkiphouders Eendenhouders in Waarland waren onder meer Gert Bruin en molenaar Cor van der Heijden. Daar de eenden overdag los zwommen, kwam het nogal eens tot een botsing tussen de tuinder en de eendenhouder. Niet zelden werden hun eenden op akkers gezien waar het graan stond te rijpen. De eenden maakten daar een gretig gebruik van, tot woede van de bouwer. Zelfs in ons Waarland kon dat tot behoorlijke onmin leiden. Menige eend sneuvelde en niet zelden werden zij tot heerlijk gebraad verheven! 15 Klaas Schuit en Ina Schuit-Dekker met hun zonen Jos en Mats.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2010 | | pagina 15