’t Hageman recept Riet Wever-Appel. 36 Maar soms kenne advieze nag welderus verskillend uitpakke. Trien stond graag effies met de ien of aar te ouwenêle. Zo ok op een keer teugen eterstoid. Heur man was naast hullie huis op de bouw en maakte z’n oigen puur drok over dat geteut. En jawel, net wat ie docht had: Vedaag weer Hageman recept. De piepers amper gaar en de slabóne niet te prakke. Hoi mopperde wat of, maar Trien zoide doodleuk: Ik mot toch van Hageman korter kóke. En deer kon d’r man ’t mee doen. Zo zie je maar hoe je as dokter ok nag wat in te brengen heb an de eterstafel. Dut verhaaltje skroif ik voor Toendertoid. ’t Is ’t beware waard, want dut recept van dokter Hageman geldt vandaag de dag ok nag. In West-Friesland waren we nag puur op de ouwerwisse toer met ’n zoot dingen. Zo als ’t ete wat hier alle dage op de petroliestelle ure stond te pruttele. ’t Is veel gezonder om het eten korter op ’t vuur te laten staan en om witlof en tomaten te nemen, liet Hageman ons wete. Maar dat stond bai ons in die jaren nag niet op ’t land. Wel rooie en witte kool, wortele, uie, spruite, biete en vezelf bone en urte. r~7 o ommerdebai 1950 krege wai ’n are huisarts Z jdie effies op bezoek kwam. En omdat we al ’n paar keer ’n are passiepant meemaakt hadde, deed ik ’n beetje nittelig: Weer ’n aar? Maar deuze keer was ’t dokter Hageman, die zoi: Deze blijft. Hai is bleven; altoid, dag en nacht, zundag en deur de week. Naast dokter was hai ok iemand die advieze gaf, zuks allegaar voor ’n betere gezondhoid.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2008 | | pagina 36