ONDER DE PANNEN Peter Langendijk 38 Dakbedekking: een vanzelfsprekend iets. Ze dient om verwering en het binnendringen van vocht tegen te gaan en verder geeft ze ook bescherming tegen hitte en kou. Er worden verschillende materialen gebruikt, zoals plaggen, hout, riet, steen of metaal. In onze streek zijn tegenwoordig dakpannen het meest ingeburgerd. Wat weet u er over? Kijk eens tijdens een ritje of wandeling door een dorp of stad naar omhoog. Er is variatie te over. De negentig jaar oude boer derij ‘ZeldenRust’aan de Waarlandsweg 21 met drie lagen Oudhollandse pannen. De eerste vorm van een dakpan is de zo genaamde holle en bolle pan. Ze worden ook wel non en monnik genoemd. Er zijn twee lagen, waarvan de onderste laag met De Romeinen Omstreeks het begin van onze jaartelling bouwden de Romeinen hun woningen al van steen met een dak voorzien van pan nen. Ze deden dit niet alleen in hun thuis land maar ook in de bezette gebieden. Het is bekend dat er ook in ons land ste nen huizen zijn gebouwd. Toen de Ro meinen in de vijfde eeuw ons land ver lieten ging de kennis over deze wijze van bouwen en van de keramische materialen verloren. Maar dankzij de kruistochten rond 1200 kwamen onze voorouders op- de bolle kant omlaag en de bovenste met de bolle kant omhoog ligt. In Zuid-Europa treft men deze wijze van dakbedekking nog steeds aan, maar voor ons natte en winderige klimaat zijn deze pannen min der geschikt. Pannenbakkerijen Gaandeweg de zestiende en zeventiende eeuw werden steeds meer huizen bedekt met dakpannen of leien. Dit kwam door de vele branden van de met riet of stro gedekte woningen, die vaak een groot deel van een stad verwoestten. De stads bestuurders maakten voorschriften voor de wijze van bouwen. Reeds in 1460 kwam de stad Zutphen met een verbod op daken van riet en stro; Maastricht deed dat pas in 1612. Het kwam voor dat boetes werden uitgedeeld in de vorm van leve ring van dakpannen om zo de verstening van de stad te bevorderen. Het gevolg van dit alles was dat er voor al langs de grote rivieren, waar de bruik bare klei aanwezig was, steen- en pannen bakkerijen werden gebouwd. Het waren vaak kleine familiebedrijfjes, waarin het hele gezin meehielp. Bij een werkdag van 12 uur bedroeg de productie onge veer 800 tot 1000 stuks. De overslagpan, ook wel holle of Oudhollandse pan ge noemd, was in die jaren het meest gang bare type. De pan heeft meestal aan de rechter zijkant een overslag of wel. Dit kwam door het simpele feit dat de meeste werklieden in de pannenbakkerijen rechts- handig waren. De klei werd in een hou ten bezande mal gedrukt en vervolgens werd de wel met de rechterhand nagestre ken. Daarna gingen de pannen de oven in. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen door de komst van stoommachi nes apparaten op de markt die pannen, compleet met zij- en kopsluitingen, ma chinaal konden persen. Een ondernemer uit Limburg toog zelf met paard en wa gen naar Frankrijk om zo’n machine op te halen. Zo werden hier de kruispan en de tuile du nord geïntroduceerd. nieuw in contact met het maken van bak stenen en dakpannen. A

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2007 | | pagina 38