Het luchtte zo verlegen lekker. Plots was de koek op. 42 Op hoogtijdagen ver werkte Peter wel 550 kilo deegwaar De kunst een goede bakker te worden leerde men ook toentertijd niet van de ene op de andere dag. Van jongs af aan volg den de kleine kinderogen oplettend alle handelingen van vader Lou en al kijkend en proberend kregen ze er slag van. Vooral Gerard en Peter voelden zich tot het bakkersvak aangetrokken. In 1974 nam 24-jarige Peter als jong zelf standig ondernemer de zaak van vader Lou over. Broer Gerard had ook interesse Volleringweg. Behoorlijk overstuur rende ze richting huis om hulp, welke echter niet lang op zich liet wachten, want Lou, die alles had zien gebeuren, rende haar al te gemoet. De werkdagen in de bakkerij waren lang, warm en zwaar. Halverwege de jaren zes tig werd een nieuwe stap in de bakkerij gezet. Vanaf de maand augustus werden enorme hoeveelheden pepernoten gebak ken. Deze waren bestemd voor 5 decem ber. Iedereen hielp mee om de hand gemaakte pepernoten in plastic zakken te stoppen, daarna werden ze naar de gros sier gebracht. Met wel zes man werd er aan gewerkt. Als het zomerdag erg warm was, dan liep de temperatuur in de bakke rij op tot het kookpunt. Er waren topjaren bij dat er wel vierduizend kilo pepernoten werden gebakken. Met de ingrediënten die werden gebruikt voor het maken van pepernoten begon Gerard korte tijd later te experimenteren. Een snufje van dit en een snuifje van dat werd bij een kleine basishoeveelheid gevoegd. Verwachtings vol werden deze proefbaksels uit de oven gehaald en op smaak en geur gecon troleerd en beoordeeld. Het resultaat was buitengewoon lekker en men besloot gro tere hoeveelheden deeg van deze samen stelling te bakken. Gedurende het bakpro- ces verspreidde zich een geur van taai ver mengd met anijs door de hele bakkerij en via de openstaande raampjes naar buiten. Buren en voorbijgangers haalden dan extra diep adem door hun neus en snoven de aangename baklucht intens op. Met de nieuwste gasoven was het deeg binnen 7 minuten gebakken. Het korstje, letterlijk een koekje van eigen deeg, ging een rijzende toekomst tegemoet. Af en toe kwamen de buurjongens van Zonneveld bij hun vriend Peter buurten. Het was dan altijd lachen geblazen omdat het hen voor de zoveelste keer weer eens niet was gelukt een groot stuk deeg uit de machine te pakken. Een groter stuk dan Peter pakte, wel te verstaan. Zij konden dat vanzelf veel beter, pochten ze. Onhandig en met droge handen graaiden ze in het deeg en smeerden zichzelf daarbij hele maal onder. Kleverig vermaak waaraan het drietal zelf de meeste lol beleefde. Langzamerhand namen de pepernoten en de korstjes de rol van brood en banket over. Begin 1974 overwoog Lou te stoppen met werken zodat hij meer tijd kreeg voor zijn liefhebberijen, zoals groenten kweken, klaverjassen en vissen. In de voorbije jaren had hij zijn kinderen kaartspelen geleerd en nu wilde hij daar zelf wat vaker aan toe komen. Met Annie de bloemen tuin verzorgen en afrikaantjes kweken waren genoegens waar zij beiden plezier aan beleefden. Oom Cor Bakker, al jaren lang vertrouwd raadsman binnen de fami lie, adviseerde Lou zijn bedrijf te be ëindigen en aan Peter over te dragen. Met de verkoop van de korstjes kon Peter een goede boterham verdienen, zelfs met boter en beleg, zo voorzag Cor. Uiteraard slechts te verwezenlijken met hard wer ken.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2001 | | pagina 44