Ijselijk lekker. Gittie bediende de klanten aan de Veluweweg, een opname uit 1960. Eerst kregen ze een of ander mal prullaria. Op een punt van de opvoeding zaten Lou en Annie volkomen op één lijn en dat betrof het meehelpen van de kinderen bij alle voorkomende werkzaamheden. En of dat nu werk in het huishouden of de bakkerij was, of het uitventen van brood in Waarland, ieder kind kreeg daarin een taak. Lieverkoekjes werden niet gebak ken. Voordat de kinderen te venten gingen zei vader altijd tegen hen dat ze vrien- op dat blik stond en zich af en toe aan de rand van het werkblad vast moest grijpen om niet te vallen. Na Sinterklaas en Kerstmis brachten de kinderen de overge bleven spullen naar zieken en minderbe deelden. Het sinterklaasfeest binnen het eigen gezin werd met alle toeters en bellen gevierd. Voor de oudere kinderen was het maken van een rijm en een surprise een bijna heilig moeten. Moeder Annie was heel origineel in het bedenken van rare cadeautjes en voordat de kinderen hun pakjeswens in vervulling zagen gaan, kre gen ze eerst een of ander mal prullaria. Zo kreeg Peter toen hij het feest voor de eerste keer met de grote kinderen mocht meevieren, een in kranten gewikkeld pakje, waarin kachelhoutjes zaten die hij nota bene zelf had gehakt. Echt ouder wetse gezellige vijf decemberavondjes met plezier, chocolademelk en peperno ten. Het maken van een soortgelijk tijd loos persoon als Sinterklaas was een Abraham, die aan een manspersoon werd geschonken wanneer deze vijftig jaar werd. Het vervaardigen van zo’n Abra ham was een kunstwerkje op zich. Op een plaat van circa een meter modelleerde Lou het lijf en hoofd van gevulde speculaas. Rondom het hoofd spoot hij met crème, waaraan een speciaal poeder was toe gevoegd, een krans van kleine krulletjes. Daarin werden tumtummetjes gedrukt. Met dikke dotten watten langs de kin gaf hij de Abraham een baardig aanzien. Langs zijn gevulde lijf schikte hij bon bons van ’de Heer’ en bruidssuikers. Bo venop werd met een papieren spuitje, gevuld met crème, in sierlijke letters de toepasselijke tekst geschreven: ’Het is een ieder niet gegeven de 50 te beleven, doch daarom niet gestaakt en de 100 vol gemaakt bedacht een nieuw recept voor zijn krentenbroden en gebruikte daarvoor de zelfde samenstelling van het meel dat hij tevens voor zijn stoeten gebruikte en gaf zijn nieuwe brood de naam krentenstoet. Topdrukte in de bakkerij gaven de no vember- en decembermaanden met al haar feestdagen. Taai-taai, marsepein, vrijers van speculaas, tulbanden, kerststollen, krentenbroden en allerlei andere soorten lekkers rolden bijna aan de lopende band uit de oven. De oudere kinderen hielpen volop mee met de voorbereidingen en het inpakken van de zoetigheden. Was een kind nog niet ’groot’ genoeg om bij de werkbank in de bakkerij te komen, dan schoof men hem simpelweg een groot blik onder zijn voetjes. Zoon Peter herinnert zich nog heel goed hoe wankel hij 40

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Toendertoid: Stichting Waarland van toen | 2001 | | pagina 42