De derde generatie?
Heerhugowaard, 10 september 1999.
44
De tweede generatie
trad in 1980 aan.
Hans en Anja Wever-
Langedijk namen in dat
jaar de slagerij over.
Jaap assisteerde nog
enkele jaren in de
slachterij.
rij Wever zo bijzonder is. Hans en Anja
willen alleen kwijt dat het een recept van
vader Jaap Wever is, maar dat is dan ook
alles. Het bekende en inmiddels aan po
pulariteit winnende ‘Rondje Waarland’,
gemaakt van een heerlijk varkensfiletlap-
je gelardeerd met enkele stukjes spek en
omgeven met een spekrandje, is een ware
traktatie.
De met- en grillworsten alsmede de sla-
gersham van Hans en Anja Wever kunnen
ook tot de bijzondere specialiteiten wor
den gerekend. De samenstelling van de
metworst is een mix van verschillende
vleessoorten, terwijl de speciale kruiden-
melange de aparte smaak aan de grill
worst geeft. Voor de rest: het geheim van
de slager.
Vijftig jaar slagerij Wever kon uiteraard
niet door de grondleggers van het bedrijf
worden gerealiseerd. Dertig jaar lang heb
ben Jaap en Riet Wever gewerkt in hun
slagerij die een belangrijke plaats in de
Waarlandse middenstand wist te verove
ren. Met hard werken, het maken van
lange dagen en goed vakmanschap kon na
een arbeidzame periode van dertig jaar in
januari 1980 de zaak aan de tweede zoon,
van het uit negen kinderen bestaande ge
zin, worden overgedragen. Hans en Anja
Wever-Langedijk hebben er met verve
hun schouders ondergezet, de zaak uitge
bouwd en uitgebreid en ingericht aan de
eisen die de moderne consumenten van nu
stellen. Hoewel Hans gepokt en gemazeld
de eerste stappen zette op het pad van
zakelijke zelfstandigheid werd hij nog een
paar jaar geholpen en gesteund door zijn
vader Jaap. Die immers voelde zich nog
nauw betrokken bij het wel en wee van
het bedrijf. Een week na het 40-jarig
huwelijksfeest en het veertig jarig bestaan
van de onderneming overleed Jaap Wever
plotseling en kwam er een einde aan een
welbesteed leven. Het is jammer dat hem
geen langere ‘levensavond’ was gegund.
Dick, de tweede zoon van Hans en Anja
Wever legt momenteel een bijzondere
voorliefde voor het slagersvak aan de dag.
Hij werkt bij Slachtplaats Schagen en
bezoekt twee dagen per week de vak
opleiding te Utrecht. Aan hem de uitda
ging en wellicht de mogelijkheid om sla
gerij Wever te Waarland in de derde gene
ratie voort te zetten.