Specialiteiten.
43
Branchevervaging en veranderende
consumenten.
Het Productschap voor Vee en Vlees zat
ook niet stil en startte landelijke campag
nes. Bij een ieder van ons is de slogan
bekend: ‘woensdag-gehaktdag’. Nieuwe
trends werden ontwikkeld en het assorti
ment van de slager breidde enorm uit. Het
sudderlapje of de sucadelap heeft in veel
huisgezinnen plaatsgemaakt voor de ham
burger, het tartaartje of andere, bijna kant
en klare, vleesgerechten. Tweeverdieners
zorgen er bovendien voor dat alles anders
wordt. Er is dikwijls te weinig tijd
beschikbaar om van ieder vleesgerecht
een culinair hoogstandje te maken. Vege
tarische producten hebben hun intrede
gedaan en het assortiment is, mede onder
invloed van andere bewaar- en bewer-
kingsmethoden, drastisch veranderd. Dat
maakt het vak van slager zijn zo boeiend
en zo bijzonder. Wat is gebleven, is het
plakje worst als pa of moe met hun peuter
boodschappen bij de echte slager haalt.
Slager Wever kent ook zijn specialiteiten.
De cornedbeef die zij vervaardigd is al
sinds veel jaren van een bijzondere kwali
teit. Tijdens de Slagersvaktentoonstelling
in 1995 wist Hans Wever het maximale
aantal punten van 50 te scoren en behaal
de hij een gouden plak. Vorig jaar was de
cornedbeef uit Waarland weer op de
Slavakto. Toen gaf de vakjury 49 punten
en werd er een zilveren medaille in de
wacht gesleept. Natuurlijk blijft het een
geheim waarom de cornedbeef van slage-
'Ga de goede kant uit.
Tevredenheid door
goede kwaliteit.
Voorrangsweg: geen
twijfel inogelijk richting
Modelslagerij Jb. Wever
winkel werd vergroot en in de nieuwe
ruimte werd een koeltoonbank geplaatst.
Tevens werd er een grote diepvriescel
aangeschaft en nieuwe machines zorgden
voor een nog betere verwerking van de
producten. 12 December verrichtte Gert
Lantman als voorzitter van de plaatselijke
middenstandsvereniging de opening.
Zoontje Ton Wever knipte bij deze gele
genheid het lint door. Het plaatsen van
een grote diepvriescel maakte het moge
lijk op een andere manier te werk te gaan.
Kon je voor de verbouwing alleen gedu
rende de kalverenperiode vlees van dit
jonge dier kopen, nu waren er mogelijk
heden veel kalveren te slachten en in te
vriezen. Soms werden er wel veertien kal
veren op één dag geslacht. Liefhebbers
van kalfsgehakt, -vlees en -niertjes kon
den zo bijna een jaar rond op hun wenken
worden bediend.
Het bleef natuurlijk niet bij die ene ver
bouwing. Tien jaar later werd er weer
gemoderniseerd en kwamen er nieuwe
hulpmiddelen voor de slachtplaats. Hans,
die thans zorgt voor de tweede generatie
van Wevers slagerij in Waarland, heeft
ook enkele verbouwingen laten uitvoeren.
Dat deed hij in 1981 en 1992.
Aan het einde van de jaren ’50 trad er een
enorme branchevervaging bij de midden
stand op. Dit was een reactie op de zelf-
bedieningssupermarkten, die vanaf de
beginjaren ’50 in opkomst waren geko
men. Scheidslijnen van assortimenten
vielen ineens minder scherp te trekken.
De kruidenier ging er toe over om vlees in
blik te verkopen (cornedbeef, gehaktbal
len in to-matensaus, Bicro-croquetten,
knakworstjes). De melkman breidde zijn
assortiment uit met koffie, thee, frisdran
ken en bieren. De bakker en de slager ble
ven natuurlijk niet achter. Bij de slager
kon je pakjes of zakjes soep kopen, tafel
zuur, sauzen en dressing waren niet meer
alleen bij de kruidenier te koop. Deze ver
anderingen waren in de begintijd kenmer
kend. Dit gold ook voor de verkoop van
snert die de slager zelf bereidde en de por
ties nasi goreng of bami die de vrouw van
de slager handig in haar domein samen
stelde.