i We komen nu bij het product, het water uit de Grootdammer polder. Om de gedachten te bepalen over de benodigde hoeveelheid water het volgende. Strepen we ge makshalve de bierimport weg tegen de hoeveel heid Alkmaars bier dat naar de regio ging, of an ders gezegd, gaan we ervan uit dat de Alkmaarse brouwerijen alleen voor de eigen stadsbewoners produceerden, dan hadden ze dus 5 miljoen liter water uit de duinen nodig. Een waterschuit kon volgens een notitie van een Alkmaarse bierbrou wer 15 ton water vervoeren.8 Dit betekent dus dagelijks een waterschuit. Twee mannen waren nodig voor het water transport: één aan het roer van de waterschuit De Grootdammer Polder Van de duinen langs de Nederlandse kust zijn die van Schoorl het hoogst en breedst, waar door de zoetwaterbel in de Schoorlse duinen ook het omvangrijkst is. De bel ligt boven het omringende polderlandschap zodat daar voortdurend water heen sijpelt.10 aan de Bierkade. In de Accijnstoren werd belasting betaald. De stadsbrouwers waren niet vrijgesteld. De belasting was afhankelijk van het soort bier en het alcoholpercentage. De bieraccijnzen vormden voor de stad de helft van zijn belastinginkomsten.7 Het bier was dus belangrijk, voor burger en stad. en één aan de teugels van het jaagpaard. Een tocht van de Damsloot naar de brouwerij in de stad duurde vijf uur, zes uur indien er grote zeeschepen op het Noord-Hollands kanaal voe- ren.9 Dat was in de jaren 1860, maar de eeuwen ervoor ging het natuurlijk in hetzelfde tempo. Het duinwater liep over de geestgronden door duinrellen (beken) naar de Geestwate ring en de drie moorsloten in de polder. De 45 Wintertafereel bij Accijnstoren. Op de Bierkade bij de kraan staan en kele vaten. tekening Cornelis Bruinvis, 1843. Regionaal Archief Alkmaar) 9 Ibidem. 10 Een heldere uitleg met tekening geeft Pim Weeda in ‘Het ontstaan van de Schoorlse duinen.’ In: Scoronlo Jaarboek 2019 7 Herman Kapitein, ‘Kaasstad van Holland.’ In: Geschiedenis van Alkmaar, 243. 8 J.J.G. Wahlen, Mijne geliefkoosde uren, bevattende het praktisch brouwen.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Scoronlo: uitgave van de cultuurhistorische vereniging Scoronlo | 2020 | | pagina 45