Het vee eet in de zomer alleen gras, terwijl het in de winter gevoederd wordt met hooi en stroo; bovendien wordt dan als toevoer lijn koeken of wel gemalen rogge, gerst, haver en paardebonen (van het eigen bedrijf) gegeven'. Het rundvee (en ook het paardenras) zou aanzienlijk kunnen verbeteren als er betere opfokstieren (resp. dekhengsten) zouden zijn. Maar ja, voor een goede opspringstier en dek hengst zijn 'de boeren te mingevend.' Het vee wordt meestal door de eigenaren zelf verkocht in Alkmaar of Schagen. De gezondheidstoestand van het vee is 'vol doende', mede doordat er een veearts in de omgeving woont. De meeste melk wordt tot kaas verwerkt. Verscheidene landlieden, meest kleine boeren, leveren de melk ('voor 4 cents de kan') aan enkele personen in de gemeente die er zoetemelkse kaas van maken. De kaas (en boter) wordt meest 'vermarkt' in Alkmaar. De weilanden worden 'om het andere jaar' ge hooid, terwijl bij een goed gebruik het hooi land in het voorjaar wordt 'gegreppeld'. Maar in de praktijk wordt het nogal eens 'vergeten'. Ook het bemesten van het weiland schiet er nogal eens bij in: de mest is meer nodig op het akkerland. Sommigen 'begaan de dwaasheid' hun mest zelfs te verkopen om zich met het verkregen geld uit de schulden te redden. Bokken en geiten worden meest gehouden door arbeiders of kleine landbouwers. Ook is er enige varkensmesterij en wat bijenteelt: slechts 50 korven (door verschillende personen). Ook loopt bij elke boerderij een toom kippen. Graanverbouw De akkerbouw staat hier 'in dienst van de veeteelt'. Hier is gemiddeld niet meer dan zo'n

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Scoronlo: uitgave van de cultuurhistorische vereniging Scoronlo | 2018 | | pagina 58