DE ZES ZUIVELFABRIEKEN VAN HEERHUGOWAARD Zes zuivelfabrieken heeft Heerhugowaard gehad. Ze draaiden niet allemaal tegelijk. De eerste was De Goede Hoop aan de Kerkweg in Veenhuizen, die be gon in 1889. Excelsior aan de Middenweg bij de spoor wegovergang was de laatste, die eindigde in 1981. In volgorde van oprichting zijn dit alle zes fabrieken: De Goede Hoop, De Kroon aan de Stationsweg, Vita Nova aan de Middenweg, De Volharding aan de Middenweg, Ons Belang aan de Rustenburgerweg en Excelsior. Kaas maken van boerenmelk uit de nabije omgeving vormde lange tijd de hoofdmoot van de werkzaamheden. Bijna al deze ondernemingen waren klein, naar de maatstaven van nu. Alleen Excelsior groeide stevig. Deze fabriek bestond dan ook het langst, 69 jaar. Een groot verschil met De Volharding. Die sloot al na tien jaar de deuren. Dit artikel geeft een indruk van de plaatselijke zuivel- historie. Het herinnert aan de tijd dat Heerhugowaard een agrarisch dorp was met nauwelijks zesduizend in woners. Het aantal melkveehouderijbedrijven is nu bijna op vingers van een hand te tellen. Uitgeweid Als verslaggever van het Noordhollands Dagblad schreef ik in 1996 en 1997 over verdwenen zuivelfabrieken in de regio Alkmaar. In de serie Uitgeweid belichtte ik 55 fabrieken, inclu sief die in de Beemster en de toenmalige gemeenten Harenkarspel en Obdam. Aanleiding voor de rubriek Uitgeweid was dat 1996 was uitgeroepen tot Jaar van het industrieel erf goed. In Heerhugowaard zijn alle zes fabrieksgebouwen verd wenen, maar op veel andere plaatsen zijn de panden be waard gebleven. Onderstaand artikel is gebaseerd op de afleveringen over Heerhugowaard. Over dit onderwerp verzorgde ik afgelopen voorjaar een lezing in poldermu seum Het Oude Gemaal. Eerst een korte algemene inleiding over de opkomst eind negentiende eeuw van de fabrieksmatige bereiding van kaas. Op het platteland ontstonden na 1880 er veel kaas fabriekjes op coöperatieve grondslag. Plaatselijke boeren sloegen de handen ineen. Tot dan werd kaas gemaakt op de eigen boerderij. Het zelfkazen was voor boerinnen een zware taak. Fabrieksmatige productie werd mogelijk door de uitvinding van de centrifuge. Door deze ontwik keling kon een gewenst percentage vet worden verwijderd uit de melk. Hoe lang heeft het zestal in Heerhugowaard be staan? De oudste - De Goede Hoop - draaide 28 jaar, van 1889 tot 1917. De Kroon hield het aan zienlijk langer vol: 47 jaar (van 1892 tot 1939). Bij Vita Nova was dat 36 jaar (1894-1930), bij De Volharding 10 jaar (1902-1912), bij Ons Belang 11 jaar (1911-1922) en bij Excelsior 69 jaar (1912-1981). DE GOEDE HOOP (1889-1917) Nu zetten we de schijnwerper op de fabrieken af zonderlijk. Bij de start in 1889 trokken de initia tiefnemers van De Goede Hoop Cornelis Veen aan als kaasmaker. Hij bleef dat tot zijn dood in 1911. De oprichters van de coöperatie aan de Kerkweg in Veenhuizen waren boeren en de plaatselijke kastelein, Nanne Groot. Zij zorgden voor het startkapitaal. Luitje Appel, getrouwd met een burgemeestersdochter, stak het meeste geld in de gezamenlijke kaasbereiding. Hij werd eigenaar voor 30/130 deel. Veehouders uit Veenhuizen en directe omgeving voerden zelf hun melk aan. Vaak namen zij wei mee terug. Dit restproduct van de kaasbereiding had twee dagen staan romen in de weibakken in de kelder. Na afroming kon het worden gebruikt als veevoer. Soms was er voor de laatste boeren geen wei meer. Kaasmaker Veen en zijn perso neel hadden een oplossing voor dit probleem. Zij mengden wei met water voor een grotere hoe veelheid. Deze truc werd natuurlijk ontdekt en Tekst: Ed Dekker Beeld: Stichting Den Hitygen Dijck/Poldermuseum, Regionaal Archief Alkmaar en Ed Dekker De Kerkweg in Veenhuizen, met links De Goede Hoop, 1903. Hier begonnen plaatselijke boeren in 1889 met de fabrieksmatige produc tie. Het was de eerste kaasfabriek in Heerhugowaard.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Overhaal: historisch magazine Heerhugowaard | 2019 | | pagina 34