geen bakker in Middenwaard. Na 5 jaar kwam er wel een bakker, bakker Schoon, nou, dan heb je niks meer te zoeken met je brood. Ik ben me toen meer gaan specialise ren op noten en kaas, speciaal de Beemsterkaas en Boerenkaas, en Franse, Italiaanse en Spaanse kaas. Hoe bewaar je de kazen? Hoe regel je dat? Ik bewaar ze in de winkel en bij de leveran cier. Ik heb een ander beleid t.a.v. de leeftijd van de kazen. Mijn kazen rijpen in een natuurpakhuis, ze worden niet gekoeld, waardoor ze op een betere manier, voor mij natuurlijker manier rijpen. Ze hebben een vollere smaak. Ze rij pen dus ook op de rekken in de winkel. Wat zijn de extra werkzaamheden die jullie naast je winkel regelen? Wij verzorgen relatiegeschenken, dat doen wij het hele jaar door. Ook hebben we een afspraak met Wonders. Een keer per jaar hebben we een pop-up restaurant, een vijf gangen menu. In elke gang is kaas verwerkt, compleet met daarbij behorende wijnen, koffie, thee en iets lekkers toe. Naargelang we bestaan, dat is dit jaar 44 jaar, dat is de prijs per persoon. Dit jaar dus een vijfgan genmenu voor 44 euro. Dit gebeurt meestal in september/oktober. Je weet veel van Italiaanse en Franse ka zen, waar doe je die kennis op? We gaan naar beurzen. In Houten, dat is de belangrijkste. En uiteraard ook in Frankrijk. Destijds haalden we zelf de kazen uit Frankrijk. Dat doen we niet meer. Dat kost gewoon te veel tijd en is dus niet lonend. Het is leuk in het begin, maar als het niet meer rendabel is dan stop je ermee. Verder doen we veel kennis op in onze ei gen winkel en we gaan vaak bij collega's op bezoek. Bij collega's kun je leren hoe het wel moet en hoe het niet moet. En af en toe bij een collega gaan werken, dat is ook een goeie leerschool. Jullie staan ook op facebook, Wie houdt dat bij? Dit doet mijn dochter, zij plaatst foto's, film pjes, teksten en van alles wat. Je moet ge woon met de tijd meegaan. Soms zijn er kleine quizjes, en kun je iets leuks winnen. Je moet je blijven vernieuwen, hoe doe je dat? In de benadering van de klanten, bijvoor beeld door dit facebook. Het is meer eigen tijds dan een krant. De spelletjes, de film pjes, op die manier gaan we wel mee met de tijd. Maar ook dat Pop-up restaurant, dat is ook wel iets nieuws. En natuurlijk de kazen op kwaliteit houden, op diversiteit. Tegemoet komen aan de wensen van de klanten en die zijn tegenwoordig heel di vers. Wat zijn de leuke dingen van de kaas branche? Datje elke dag weer leuke mensen in je winkel krijgt. Het voordeel van deze zaak, mensen kopen hier lekkere dingen. Ze hoe ven niet te denken, wat zal ik nu weer op ta fel zetten om te eten. Er zijn geen minder leuke dingen. Vind ik tenminste. Wat vind je de lekkerst kaas? Oei, dat is altijd heel persoonlijk. Ik houd van een pittig soort kaas, of het nu boeren kaas of Franse kaas is, het maakt me niet uit. Och, ik vind ze altijd allemaal lekker. Maar een extra belegen Beemster, is wel fa voriet. Willem en zijn dochter

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Overhaal: historisch magazine Heerhugowaard | 2019 | | pagina 15