geen bakker in Middenwaard. Na 5 jaar
kwam er wel een bakker, bakker Schoon,
nou, dan heb je niks meer te zoeken met je
brood. Ik ben me toen meer gaan specialise
ren op noten en kaas, speciaal de
Beemsterkaas en Boerenkaas, en Franse,
Italiaanse en Spaanse kaas.
Hoe bewaar je de kazen? Hoe regel je
dat?
Ik bewaar ze in de winkel en bij de leveran
cier. Ik heb een ander beleid t.a.v. de leeftijd
van de kazen.
Mijn kazen rijpen in een natuurpakhuis, ze
worden niet gekoeld, waardoor ze op een
betere manier, voor mij natuurlijker manier
rijpen. Ze hebben een vollere smaak. Ze rij
pen dus ook op de rekken in de winkel.
Wat zijn de extra werkzaamheden die
jullie naast je winkel regelen?
Wij verzorgen relatiegeschenken, dat doen
wij het hele jaar door. Ook hebben we een
afspraak met Wonders. Een keer per jaar
hebben we een pop-up restaurant, een vijf
gangen menu. In elke gang is kaas verwerkt,
compleet met daarbij behorende wijnen,
koffie, thee en iets lekkers toe. Naargelang
we bestaan, dat is dit jaar 44 jaar, dat is de
prijs per persoon. Dit jaar dus een vijfgan
genmenu voor 44 euro. Dit gebeurt meestal
in september/oktober.
Je weet veel van Italiaanse en Franse ka
zen, waar doe je die kennis op?
We gaan naar beurzen. In Houten, dat is de
belangrijkste. En uiteraard ook in Frankrijk.
Destijds haalden we zelf de kazen uit
Frankrijk. Dat doen we niet meer. Dat kost
gewoon te veel tijd en is dus niet lonend.
Het is leuk in het begin, maar als het niet
meer rendabel is dan stop je ermee.
Verder doen we veel kennis op in onze ei
gen winkel en we gaan vaak bij collega's op
bezoek. Bij collega's kun je leren hoe het
wel moet en hoe het niet moet. En af en toe
bij een collega gaan werken, dat is ook een
goeie leerschool.
Jullie staan ook op facebook,
Wie houdt dat bij?
Dit doet mijn dochter, zij plaatst foto's, film
pjes, teksten en van alles wat. Je moet ge
woon met de tijd meegaan. Soms zijn er
kleine quizjes, en kun je iets leuks winnen.
Je moet je blijven vernieuwen, hoe doe je
dat?
In de benadering van de klanten, bijvoor
beeld door dit facebook. Het is meer eigen
tijds dan een krant. De spelletjes, de film
pjes, op die manier gaan we wel mee met de
tijd. Maar ook dat Pop-up restaurant, dat is
ook wel iets nieuws. En natuurlijk de kazen
op kwaliteit houden, op diversiteit.
Tegemoet komen aan de wensen van de
klanten en die zijn tegenwoordig heel di
vers.
Wat zijn de leuke dingen van de kaas
branche?
Datje elke dag weer leuke mensen in je
winkel krijgt. Het voordeel van deze zaak,
mensen kopen hier lekkere dingen. Ze hoe
ven niet te denken, wat zal ik nu weer op ta
fel zetten om te eten.
Er zijn geen minder leuke dingen. Vind ik
tenminste.
Wat vind je de lekkerst kaas?
Oei, dat is altijd heel persoonlijk. Ik houd
van een pittig soort kaas, of het nu boeren
kaas of Franse kaas is, het maakt me niet
uit. Och, ik vind ze altijd allemaal lekker.
Maar een extra belegen Beemster, is wel fa
voriet.
Willem en zijn dochter