y •Ctsv, JAN IN DE ZAK OF BROEDER Een ouderwetse maaltijd Altijd als moeder Brink van de Middenweg uit Heerhugowaard-Centrum (ondertussen al 93 jaar) bij doch ter Ans Rendering-Brink te gast komt, wordt er Jan in de zak, ook broeder genoemd, gemaakt. Moeder Brink heeft als jong meisje leren koken in haar diensttijd bij de familie Brandjes. Een gegoede familie die in het Blokhovenpark achter de Kennemerstraatweg richting Heiloo woonde. De kook- en bakkunst die ze daar heeft geleerd, heeft ze aan haar kinderen doorgegeven. De kruidencakes en de taarten van de familie Brink zijn bij vele Noordenders en Zuidenders beroemd!! Ingrediënten voor Jan in de Zak: 350 gram zelfrijzend bakmeel 2 eieren zout melk Serveren met boter en stroop Voor het maken van Jan in de zak heeft Ans geen recept meer nodig. Ze weet pre cies welke ingrediënten er nodig zijn en hoeveel. Nu is dat natuurlijk ook niet zo moeilijk, want voor dit recept heb je wei nig nodig. Al snel wordt er verteld dat Jan in de zak, in deze tijd van recessie, handig en goedkoop voedsel is. Met de grote gezinnen van vroeger kwam dat goed uit. Tussen de middag werd er in huize Brink meestal warm gegeten. Natuurlijk kwam het Engel des Heren ter sprake, dat elke middag gebeden werd. De gasten bij deze maaltijd kwamen ech ter niet veel verder dan de eerste regel van dit gebed. Hoe maak je Jan in de Zak? Maak eerst een zak van bijvoorbeeld een half, wit katoenen kussensloop. Leg in een pannetje met water een bord je op de bodem en zet dit op het gas. (het bord gaat niet kapot, werd mij verzekerd). Maak de zak nat en leg deze open- gespreid op een kom. Doe 350 gram zelfrijzend bakmeel in de mengkom, daarna een snufje zout en 2 eieren. Met de garde wordt de melk er door geklopt, net zolang tot het deeg van de garde afloopt. Vul de zak, knoop de zak met een touwtje dicht, en laat ruimte over om te kunnen rijzen. Leg de zak in het water, tot de helft en laat dit drie kwartier koken. Daarna draai je de zak om en laat je de andere helft ook in drie kwartier garen. Soms is hij nog klef en zit er een "pul"in. Dan is het deeg ongaar en niet echt lek ker. Na anderhalf uur is het klaar. Je laat de inhoud van de zak netjes op een schaal glijden en daar is de Jan in de zak. Ondertussen warm je boter in een panne tje en meng je daar keukenstroop bij. Je snijdt voor iedere gast een plak af, doet er naar behoeven warme boterstroop over en smullen maar!! Als er nog wat overblijft dan kun je het de volgende dag opbakken en dat schijnt door kenners heerlijk gevonden te wor den. We eindigden deze middag met de uit spraak dat broeder, direct gemaakt in de pan, luie wijven broeder is. Tja. Heeft u ook nog zo 'n oud recept en wilt u dat aan ons doorgeven? Neem dan contact op met Gemma Groot 072-5741848 of Joke Groen 072-5716333. Zij konten graag bij u te gast! Gemma Groot Ans Renderinck-Brink en dochter Laura Jan in de zak met boterstroop Moeder Brink en dochter Ans

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Overhaal: historisch magazine Heerhugowaard | 2009 | | pagina 47