y
•Ctsv,
JAN IN DE ZAK OF BROEDER
Een ouderwetse maaltijd
Altijd als moeder Brink van de Middenweg uit
Heerhugowaard-Centrum (ondertussen al 93 jaar) bij doch
ter Ans Rendering-Brink te gast komt, wordt er Jan in de
zak, ook broeder genoemd, gemaakt. Moeder Brink heeft als
jong meisje leren koken in haar diensttijd bij de familie
Brandjes. Een gegoede familie die in het Blokhovenpark
achter de Kennemerstraatweg richting Heiloo woonde. De
kook- en bakkunst die ze daar heeft geleerd, heeft ze aan
haar kinderen doorgegeven. De kruidencakes en de taarten
van de familie Brink zijn bij vele Noordenders en
Zuidenders beroemd!!
Ingrediënten voor
Jan in de Zak:
350 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
zout
melk
Serveren met boter en stroop
Voor het maken van Jan in de zak heeft
Ans geen recept meer nodig. Ze weet pre
cies welke ingrediënten er nodig zijn en
hoeveel. Nu is dat natuurlijk ook niet zo
moeilijk, want voor dit recept heb je wei
nig nodig. Al snel wordt er verteld dat
Jan in de zak, in deze tijd van recessie,
handig en goedkoop voedsel is. Met de
grote gezinnen van vroeger kwam dat
goed uit. Tussen de middag werd er in
huize Brink meestal warm gegeten.
Natuurlijk kwam het Engel des Heren ter
sprake, dat elke middag gebeden werd.
De gasten bij deze maaltijd kwamen ech
ter niet veel verder dan de eerste regel
van dit gebed.
Hoe maak je Jan in de Zak?
Maak eerst een zak van bijvoorbeeld
een half, wit katoenen kussensloop.
Leg in een pannetje met water een bord
je op de bodem en zet dit op het gas.
(het bord gaat niet kapot, werd mij
verzekerd).
Maak de zak nat en leg deze open-
gespreid op een kom.
Doe 350 gram zelfrijzend bakmeel in
de mengkom, daarna een snufje zout
en 2 eieren.
Met de garde wordt de melk er door
geklopt, net zolang tot het deeg van
de garde afloopt.
Vul de zak, knoop de zak met een
touwtje dicht, en laat ruimte over
om te kunnen rijzen.
Leg de zak in het water, tot de helft en
laat dit drie kwartier koken.
Daarna draai je de zak om en laat je de
andere helft ook in drie kwartier garen.
Soms is hij nog klef en zit er een "pul"in.
Dan is het deeg ongaar en niet echt lek
ker.
Na anderhalf uur is het klaar. Je laat de
inhoud van de zak netjes op een schaal
glijden en daar is de Jan in de zak.
Ondertussen warm je boter in een panne
tje en meng je daar keukenstroop bij.
Je snijdt voor iedere gast een plak af, doet
er naar behoeven warme boterstroop over
en smullen maar!!
Als er nog wat overblijft dan kun je het de
volgende dag opbakken en dat schijnt
door kenners heerlijk gevonden te wor
den.
We eindigden deze middag met de uit
spraak dat broeder, direct gemaakt in de
pan, luie wijven broeder is. Tja.
Heeft u ook nog zo 'n oud recept en wilt u dat
aan ons doorgeven? Neem dan contact op
met Gemma Groot 072-5741848 of Joke
Groen 072-5716333.
Zij konten graag bij u te gast!
Gemma Groot
Ans Renderinck-Brink en
dochter Laura
Jan in de zak met boterstroop
Moeder Brink en
dochter Ans