Grote industrieterreinen, fraaie fabrieken met moderne architectuur en veel moge lijkheden op werkgelegenheidsgebied. Dit geldt evenzeer voor nog een andere bedrijfstak. Kwam je vroeger een enkele verdwaalde kas tegen waarin wat druiven of bloemen werden geteeld, tegenwoor dig zie je honderden hectaren kassen en warenhuizen in het Alton gebied, 't Kruis, aan de Veenhuizerweg en in de omliggen de gemeenten. Vakantiewerk Ook gaat mijn herinnering nog regelma tig terug naar de tijd van het zogeheten vakantiewerk. Dat bestond in die jaren uit aardappelen rooien en looftrekken, uien rapen, bonen plukken, bollen koppen, rooien en pellen, vuil schoffelen, fruit plukken en ga zo maar door. Volop werk want er waren in die tijd nogal wat tuin ders die in de oogstperiode wat hulp kon den gebruiken. Diezelfde tuinderijen zijn inmiddels allemaal verleden tijd en heb ben plaatsgemaakt voor woningen en in dustrie. Eenvoud De tijden van nu zijn gewoon niet meer te vergelijken met die van vroeger. Toen kwamen de melkboer en de bakker nog langs de deur. En de kruidenier kwam eerst de bestelling noteren en tijdens een tweede ronde kwam hij de spulletjes afle veren. Een tijdrovende aangelegenheid dus, maar tijd werd toen nog niet in geld gemeten. We herinneren ons ook de tijd dat de boeren hun melk in bussen aan de weg zetten en dat deze werden opgehaald voor transport naar de melkfabriek. En er werd helemaal niet gezeurd over die vijf tig kilo zware bussen. Gewoon doen, 't was je brood. De zogeheten Arbo regel geving van nu over te zwaar tillen zou in die jaren als een goed geslaagde grap zijn afgedaan. Het eten en drinken, de kleding en het uitgaan was in de vijftiger jaren prima betaalbaar en wat kon er veel worden ge daan met één ouderwetse Hollandse gul den. Daar stond tegenover dat armoe vaak troef was, de werkeloosheid hoog en de lonen laag. Daarnaast waren de woonomstandigheden minimaal. De veel- Heerhugowaard Middenweg 192 Tot 1946 was hier bak kerij Dekkers gevestigd die werd opgevolgd door bakker Boonstra die zich geheel toelegde op het bakken van rog gebrood. In dit pand is nu juwe lier Sjaak Knijn geves tigd

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Overhaal: historisch magazine Heerhugowaard | 2008 | | pagina 23