19.
Bakkersvisie
Jan Rood beseft dat de groeivisie van
Molleman naadloos aansluit bij zijn bak
kersvisie. Zijn winkeldeur gaat niet dicht,
hij besluit in 1963 zelfs een nieuwe bak
kerswinkel te openen op dezelfde plek als
de oude. Een schot in de roos, leert de dag
van vandaag.
De poldergemeente vanouds begint aan
haar tweede jeugd. Dichtbij de Rood's
stek worden de eerste huizen gebouwd. En
de groei mondt uiteindelijk uit in een ge
meente die één dezer dagen haar
50.000ste inwoner begroet.
Jan Rood, inmiddels 75 jaar, stopt in 1988
met het broodbakken.
"Drie oudere broers waren al gestorven en
ik was toen aan de beurt, 't Ging op het
rijtje af!"
Jan Rood draagt de zaak over aan zoon
Jos, werkt nog enige tijd als 'jongmaatje'
bij zijn zoon en geniet nu van zijn leven,
samen met zijn vrouw, aan de Van
Ostadelaan.
Op het moment dat wij Jan interviewen is
broer Henk net over uit Nieuw-Zeeland.
Met de broers Peter (1928-1965) en Nico
(1933-1995) verhuist hij naar onze tegen
voeters. Samen met Peter runt hij eerst
een bakkerij onder de naam 'Rood
Brothers'.
Later gaat hij zelfstandig verder, neemt
een grote bakkerij over en waagt zich,
eerst aarzelend, daarna met ambitie aan
het onroerend goed. Inmiddels woont hij
al een halve eeuw in Nieuw-Zeeland,
komt regelmatig naar Nederland voor fa
miliebezoek, maar zegt Nieuw-Zeeland
als zijn vaderland te beschouwen.
Van Jan Rood (1825) naar Jos Rood
(1961): een bakkersgeslacht dat bijna
twee eeuwen oud is, waarvan de
'Heerhugowaardse' tak 125 jaar de bak
kersoven warm heeft gehouden. Het gist
zit de Rooddynastie in de genen.
In 1987 - een jaar
voordat Jan Rood offi
cieel zijn bakkersmuts
aan de kapstok hangt,
poseert hij met zoon
Jos voor één van de
bakmachines. Tussen
1881 en 1987 is er veel
gebeurd in het bakkers
wereldje.
Links op de foto Jan
Rood en rechts broer
Henk, overgekomen uit
Nieuw-Zeeland.