P"
Winkeliers
OSJE"*
CACAO
over vroeger 3
door G. Modder-Van Twisk
Vanaf de eerste dag dat we in de Waard
woonden, kwamen er verschillende winke
liers, bakkers en kruideniers vragen om de
gunst. Iedereen was gespitst op een nieuwe
klant.
Alles werd toen thuis bezorgd. De bakker
liet altijd een dag per week verstek gaan,
dan moest er roggebrood gebakken worden.
Geen nood, dan nam je voor die dag een an
dere bakker. Van eén bakker weet ik dat hij
maar eens per week aan de Jan Gtijnisweg
kwam. Hij handelde daarbij ook nog een
beetje in kleinvee, kippen en konijnen. Een
kippenkorf stond altijd wel ergens op zijn
wagen en even gemakkelijk als hij deze
handel beetpakte ging hij weer over op zijn
broodjes. Sommige huisvrouwen griezelden
daarvan maar veel klanten verloor hij er
niet door. Zijn cadetjes en larwebroden wa
ren toch de lekkerste.
De slager kwam eens per week te rondvra
gen en vrijdag of zaterdag bezorgen. Er
werd weinig vlees gegeten hier en de huis
slachtingen waren ook niet voor iedereen.
Wij waren daarin ook niet verwend. Worst
op je brood kreeg je alleen als er gasten wa
ren. Wel spek op een dun plakje rogge
brood.
Een vleesloze dag was niets bijzonders. Er
waren er behalve de vrijdag nog wel een
paar te noemen.
Als je broeder of pannekoek at, dan was er
niets anders dan pap toe. Zo ging dat met
erwten en bonen ode.
Daar kwam dan nog wel wat uilgebakken
spek bij. Rijst at je bij een rest van de vori
ge dag, want rijst alleen dat hield niet. Wel
altijd pap toe, melk, karnemelk, rabarber of
appelmoes. Soep was voor dc zondag nei
als pudding en bessenvla (bessepent). Erw
tensoep en rijstemelk was wel iets om door
de week te eten.
Een groenteboer had niet veel klanten, al
leen in het voorjaar. Dan was de voorraad
wintergroente op en de nieuwe nog niet
klaar. Inmaken in het zout werd wel veel
gedaan. In weckpotten wat minder. Later
veranderde dat. Eens per week kwam toen
de groenteman bij ons thuis. Moeder kocht
dan vaak wat sinaasappelen. Dat was een
tractatie, s'avonds kregen we dan elk een
vierde deel van zo'n heerlijke sinaasappel.
Een melkboer was er niet aan 't Kruis. De
boeren hadden zelf hun melk en pap werd
in 1918 nog allemaal zelf gekookt. Later
kon je brij en kamemelkse pap bij de fa
briek bestellen. Dat was een opluchting. Je
was vrij van karnemelk roeren, zo'n 20 tot
30 minuten onafgebroken roeren.
Ik vond het verschrikkelijk om te doen.
5