Einde van het tijdperk 'Slagerij Kuilboer' Het klassieke uiterlijk van slagerij Kuilboer in Zuid-Scharwoude was in de loop van de jaren naar de moderne eisen aangepast. Na beëindiging is de voorgevel nu zodanig verbouwd dat niets meer aan de slagerij herinnert. In het huis woont nu het gezin van de dochter van Peter en Janny Kuilboer (foto Cor Oudendijk). Derde generatie Petrus Nicolaas Johannes, kortweg Peter genoemd, was als klein jochie al niet weg te slaan uit de slagerij. Het stond wel vast dat hij, in tegenstelling tot zijn broers, va der Joop zou opvolgen. Peter, geboren in 1947, trouwde met Janny Hoogland uit Heerhugowaard-Noord. Bij hun huwelijk namen zij in 1972 de slagerij van vader Joop en moeder Tiny over. Peter en Janny zijn meerdere ma len onderscheiden voor hun producten, in het bijzonder voor de gekookte worst die regelmatig met goud werd bekroond. De fietsende slagersknecht is intussen volledig uit het dorpsbeeld verdwenen en er zijn maar heel weinig sla gers meer die hun vlees bezorgen. Het moet nu allemaal afgehaald worden uit de winkel en de huisvrouw kan nu met eigen ogen het werk van de vakman volgen. Zag je vroeger maar een beperkt assortiment in de slage rij, nu eist de moderne klant vlees dat op allerlei verschil lende manieren is bewerkt. In feite verlangt de klant van de hedendaagse slager dat hij een traiteur is die kant en klare maaltijden levert. Vroeger slachtte bijna elke slager zelf. Peter Kuilboer her innert zich nog het voorval dat zijn vrouw Janny in de keuken stond te telefoneren en er opeens een knorrend varken achter haar opdook. Het zelf slachten is echter een uitzondering geworden. Gespecialiseerde bedrijven voeren het vlees vanuit de slachthuizen aan. Dat wil niet zeggen dat slager zijn geen vakmanschap en nauwkeu- righeid meer vereist. De slagersvakvereniging ziet nauw lettend toe of de aangesloten leden voldoen aan de ge stelde eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne en pre sentatie. Specialisten van de keuringsdienst van de ver eniging, maar uiteraard ook die van de Keuringsdienst van Waren, controleren regelmatig de kwaliteit van de producten. Onaangekondigd wordt bacterieel onderzoek verricht en wordt gecontroleerd of de slager het vak nog goed beheerst. Doordat elke dag weer anders is en we met elkaar een hoogstaand product willen leveren, blijft het slagersvak uitdagend. Peter en Janny namen de moeilijke beslissing om de zaak te beëindigen toen bleek dat het runnen van een slagers winkel lichamelijk te zwaar werd. Helemaal honderd procent is het tijdperk 'Slagerij Kuilboer' niet over. Na sluiting van de winkel in Zuid-Scharwoude trad Peter op deeltijdbasis in dienst bij slager Lelieveld in Noord- Scharwoude. Hij nam niet alleen zijn vakkennis mee, maar ook zijn recepten voor worstbereiding. Zo kunnen de Langedijkers nog steeds de smaak van weleer proe ven. Bronnen: Informatie verstrekt door diverse leden van de familie Kuilboer: De heer P.Kuilboer te Noord-Scharwoude, mevr. José Ursem-Kuilboer uit Zuid-Scharwoude, mevr.Marian Slink-Kuilboer te Zuid-Scharwoude en de heer Peter Kuilboer te Zuid-Scharwoude. Oktober 2007 9

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Van Otterplaat tot Groenveldsweid - Langedijk | 2007 | | pagina 10