Einde van het tijdperk 'Slagerij Kuilboer'
Het klassieke uiterlijk van slagerij Kuilboer in Zuid-Scharwoude was in de loop van de jaren
naar de moderne eisen aangepast. Na beëindiging is de voorgevel nu zodanig verbouwd
dat niets meer aan de slagerij herinnert. In het huis woont nu het gezin van de
dochter van Peter en Janny Kuilboer (foto Cor Oudendijk).
Derde generatie
Petrus Nicolaas Johannes, kortweg Peter genoemd, was
als klein jochie al niet weg te slaan uit de slagerij. Het
stond wel vast dat hij, in tegenstelling tot zijn broers, va
der Joop zou opvolgen. Peter, geboren in 1947, trouwde
met Janny Hoogland uit Heerhugowaard-Noord. Bij hun
huwelijk namen zij in 1972 de slagerij van vader Joop
en moeder Tiny over. Peter en Janny zijn meerdere ma
len onderscheiden voor hun producten, in het bijzonder
voor de gekookte worst die regelmatig met goud werd
bekroond.
De fietsende slagersknecht is intussen volledig uit het
dorpsbeeld verdwenen en er zijn maar heel weinig sla
gers meer die hun vlees bezorgen. Het moet nu allemaal
afgehaald worden uit de winkel en de huisvrouw kan nu
met eigen ogen het werk van de vakman volgen.
Zag je vroeger maar een beperkt assortiment in de slage
rij, nu eist de moderne klant vlees dat op allerlei verschil
lende manieren is bewerkt. In feite verlangt de klant van
de hedendaagse slager dat hij een traiteur is die kant en
klare maaltijden levert.
Vroeger slachtte bijna elke slager zelf. Peter Kuilboer her
innert zich nog het voorval dat zijn vrouw Janny in de
keuken stond te telefoneren en er opeens een knorrend
varken achter haar opdook. Het zelf slachten is echter
een uitzondering geworden. Gespecialiseerde bedrijven
voeren het vlees vanuit de slachthuizen aan. Dat wil niet
zeggen dat slager zijn geen vakmanschap en nauwkeu-
righeid meer vereist. De slagersvakvereniging ziet nauw
lettend toe of de aangesloten leden voldoen aan de ge
stelde eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne en pre
sentatie. Specialisten van de keuringsdienst van de ver
eniging, maar uiteraard ook die van de Keuringsdienst
van Waren, controleren regelmatig de kwaliteit van de
producten. Onaangekondigd wordt bacterieel onderzoek
verricht en wordt gecontroleerd of de slager het vak nog
goed beheerst. Doordat elke dag weer anders is en we
met elkaar een hoogstaand product willen leveren, blijft
het slagersvak uitdagend.
Peter en Janny namen de moeilijke beslissing om de zaak
te beëindigen toen bleek dat het runnen van een slagers
winkel lichamelijk te zwaar werd. Helemaal honderd
procent is het tijdperk 'Slagerij Kuilboer' niet over. Na
sluiting van de winkel in Zuid-Scharwoude trad Peter
op deeltijdbasis in dienst bij slager Lelieveld in Noord-
Scharwoude. Hij nam niet alleen zijn vakkennis mee,
maar ook zijn recepten voor worstbereiding. Zo kunnen
de Langedijkers nog steeds de smaak van weleer proe
ven.
Bronnen:
Informatie verstrekt door diverse leden van de familie
Kuilboer: De heer P.Kuilboer te Noord-Scharwoude, mevr.
José Ursem-Kuilboer uit Zuid-Scharwoude, mevr.Marian
Slink-Kuilboer te Zuid-Scharwoude en de heer Peter
Kuilboer te Zuid-Scharwoude.
Oktober 2007
9