Uit het bakerboek van Marie Bak
Het toeval wil dat de hartsvriendin van mevrouw Glijnis-
Lammerschaag naar Zuid-Scharwoude verhuisde. Gré, de
dochter van mej.Keeman-de Wit, werd later de echtgenote
van bakker Henk Schoorl. Van beide vriendinnetjes bestaat
nog een foto.
Gré Keeman en Riet Lammerschaag in hun jeugd te Koedijk
(foto M.Glijnis-Lammerschaag Schagen)
Maartje Vredenburg overleed op 9 juli 1941 op de leeftijd
van 84 jaar. Abram Bak overleefde haar nog een paar jaar
en stierf kort na de bevrijding op 13 mei 1945. Hij werd 90
jaar oud.
Marie Bak schreef al haar uitgaven ook in het bakerboek.
Zodoende weten we precies de prijzen uit die tijd. Zo kocht
ze in 1925 een paar klompen voor f 1,10, liet ze haar naai
machine repareren voor f 5,- en kocht ze haarspelden voor f
0,15. Veel voorkomend is de uitgave vanf 5,25 voor een fis-
telpot. In 1932 gaf ze 2,70 uit op de kermis, kocht ze
een portemonnaie voor moeder Maartje voor f 0,35
en schafte ze drie knotten jaegerwol aan voor f 1,80.
Marie was kennelijk ook gek op recepten.
Het boek zit vol met knipseltjes voor het maken van
cacaodrank, sinaasappelvla, sinaasappeljam en ci
troenlimonade.
Uit de tijd van haar vaders café resten nog aanteke
ningen van de prijzen van sterke drank.
Zo kostte in 1916 cognac f 2,40 per liter en oude ge-
never f 1,65 per liter (met flesch).
De rest werd zeker direct in meegebrachte flessen
getapt. Het boek eindigt op 7 juli 1941, twee dagen
voordat haar moeder stierf.
Marie Bak verhuisde op latere leeftijd naar het oude
Buitenzorg in Oudkarspel.
Zij overleed op 19 december 1972. Haar huisje werd
vanwege de verkaveling en de aanleg van de krui
sing Oostelijke Randweg/Geestweg gesloopt, maar toen
werd het inmiddels al door de familie Groen-Stam be
woond.
Tot slot, voor diegenen die na negentig jaar nog eens willen
proberen hoe Marie Bak appelgebak maakte, het door haar
zelf opgeschreven recept.
Appelgebak.
4 sneetjes oud brood zonder korst
3 appelen zacht/zuur
1 eetlepel suiker
weinig zout
2 eetlepels melk
3 flinke plakken ontbijtkoek
4 afgestreken lepels bloem
6 eetlepels water
weinig jam
theelepel bakpoeder
boter om te bakken.
Brood weeken, goed uitknijpen. Ontbijtkoek kruimelen. Appelen raspen. Van de melk, water, bloem, zout, suiker en kaneel een
beslag maken. Brood, koek, appel erbij en 't laatst tegen 't bakken de bakpoeder erdoor. Helft van beslag beide kanten bakken, jam
er op. Tweede helft bakken en met suiker bestrooien.
Bronnen:
Nederlanders door Nederlanders geschetst; facsimilé van J.H.Laarman 1842; Van Hoeve Amsterdam 1979.
Foto's van de inmiddels wat oudere baby's die door Marie Bak zijn gebakerd.
Oktober 2005
49