Zomaar wat over zuurkool (door Cor Oudendijk) De kool komt oorspronkelijk uit Klein-Azië. Daar leer den de Kelten het waarschijnlijk in de vierde eeuw voor Chr. het voor het eerst kennen. Via de Kelten kwamen de Romeinen weer in aanraking met kool. De Romein Plinius (23-79 na Chr.) vermeldde het al in zijn geschrif ten. Het duurde nog wel een tijdje voor witte kool tot het dagelijks menu ging behoren. Pas na de dood van Karei de Grote in 814 was dit het geval. We spreken dan nog niet van de vaste kool zoals we die nu kennen. Daar van was in de dertiende eeuw al wel sprake, maar het telen van een vaste krop begon eerst goed toen de Engelsen zich er op gingen toeleggen. We spreken dan al over de 16e en 17e eeuw. Het begrip zuurkool heeft weer een andere oorsprong. Volgens de overlevering zouden de Tartaren, een volk uit Rusland, rond het begin van onze jaartelling zuur kool meegenomen hebben naar het westen. Ze waren toen bezig met grote veroveringstochten naar het westen toe en hadden behoefte aan duurzame groente. Toen de Tartaren in aanraking kwamen met de Germanen leerde men in deze streken zuurkool kennen. Kennelijk daardoor is nog steeds in de lage landen zuurkool erg populair. De duurzaamheid van zuurkool werd ook ontdekt door zeevarenden. De gevreesde ziekte scheurbuik, een gevolg van een tekort aan groente, bleef uit bij' het gebruik van zuurkool. De beroemde Britse ontdek kingsreiziger James Cook nam op zijn tweede wereld reis zestig vaten mee. Niemand bleek na een tocht van drie jaar ook maar enige last van scheurbuik te heb ben gehad. In de vorige eeuw kwam men erachter dat ingemaakte witte kool rijk aan vitaminen en mineralen was. Ver der bleek het licht verteerbaar te zijn. Huismoeders begonnen witte kool in te maken in Keulse potten. Eerst een laagje kool, dan een laagje zout, dan weer kool, enzovoort. Als de pot vol dan ging er een plankje op waarin een paar gaten wa ren geboord. Een zware kei hield de boel op zijn Zuurkooltrappers plaats. Daarna begon het verzuringsproces waarbij het melkzuur en het zout samen zorgden voor de vorming van de zuurkool. De eerste fabrieken. Zoals met alle huisactiviteiten was ook het maken van zuurkool de start van een fabrieksmatige aan pak. In Engeland, het land waar practisch alles op grote schaal is gestart, verrezen begin 19e eeuw de eerste zuurkoolfabrieken. Het duurde tot 1874 voor er in Nederland iets dergelijks bestond. Met name in streken waar veel witte kool werd verbouwd, het Geestmerambacht toen ook al, ontstonden veel zuurkoolfabrieken. Voor de volledigheid volgen hier onder de fabrieken die in Langedijk hebben bestaan. In 1878 begonnen de Duitsers Grelinger en Jansen op het terrein van de huidige Burcht Conserven een inmaakfabriek. Naast het inzouten van groenten werd er ook witte kool verwerkt tot zuurkool. Van 1883 tot 1894 was de onderneming in handen van de latere burgemeester Brinkman van Noord-Schar- woude. In 1894 kocht Peter Verburg de fabriek, die in gewijzigde opzet tot voor kort nog bestond, al draaide alles al lang niet meer om louter zuurkool. Begin 1998 werd besloten 'Burcht Foods' op te hef fen. Een hele hoop kool. -17

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Van Otterplaat tot Groenveldsweid - Langedijk | 1998 | | pagina 19