^NBEKENDE GASTEN IN DE OORLOG -36- door A. Korevaar-ten Caat Velen zag ik komen en gaanja zo ging het toen bij ons thuisik herinner mij nog als de dag van gisteren dat het af en toe gebeurde dat er mensen bij ons aan tafel schoven die wij totaal niet kenden Nee, wij hadden geen restaurant, al leek het er bij ons wel eens op en de maaltijden waren geen hoog standjes en er lag ook geen menukaart op tafel. Onze gasten waren niet veeleisend en niet kieskeurig, zij hadden geen trek, nee, ze hadden honger, echt honger! Wij woonden op het platteland en hadden geen honger., maar wel trek zoals je dat noemt, wij hadden een grote tuin waar mijn vader groenten en aardappelen verbouwde, zodat onze magen alle dagen wel gevuld werden. De maaltijden waren eenvoudige vlees was op de bon, maar was te weinig en dat werd meestal be waard voor de zondag. Bijna alle levensmiddelen, zo ver als ze er nog waren, was op de bon, zo ook kleding en schoenen, alles was zeer schaars of he lemaal niet meer te krijgen. De meeste gasten die met ons mee aten kwamen veelal uit Amsterdam en omgeving, lopende met soms handkarren waar soms oudere mensen op lagen, of op de fiets trokken ze naar het platte land om aan eten te komen. Want bij hen in de stad was nagenoeg niets meer, ze leefden van aardappelschillen of bloembollen of ander afval dat nog enigszins te eten was. Ik was toen nog een jong meisje en maakte dat allemaal mee. La ter toen ik ouder werd, besefte ik pas goed, hoe erg dat is geweest. Ik zie mijn moeder nog zitten bij de tafel, met een kopje surrogaat koffie voor zich en op de keuken tafel een grote pan, waar zij al schillend aardap pel voor aardappel in liet plonzen, zodat er af en toe spetters water boven de pan uit kwamen. Het geluid van iedere aardappel die in de pan met water viel was zo vertrouwd, het dagelijkse ritu eel, eigenlijk niets bijzonders, maar ik vond het altijd heel gezellig. Ik keek dan naar mijn moe ders handen hoe zij de aardappel in snel tempo al draaiende afschilde, zodat de schil in een mooie krul naar beneden zakte tot hij er afviel en in het houten schillenbakje belandde dat zij op haar schoot had. De grote pan werd alle dagen uit voorzorg maar vol met aardappelen gekookt, want mochten er weer onverwachts hongerige mensen voor de deur staan dan konden ze mee eten, dan aten wij groente en aardappelen zonder vlees, jus maak te mijn moeder van een gebakken uitje met een beetje water en wat kruiden om het een beetje op jus te laten lijken. We hadden de meeste dagen ook nog een toetje, naast ons woonde een boer waar wij melk kon den bemachtigen, daar kookte moeder dan het toetje van, nou toetje, zeg maar gewoon een ste vig bord pap! Ik woonde destijds op Wieringen, zodat wij in de Wieringermeer bij een boer tarwe kochten, die wij zelf maalden in een oude koffie molen. Mijn moeder builde*) de tarwe weer om witte bloem te verkrijgen, hoe ze dat deed weet ik niet meer. Van de gemalen tarwe bakte ze brood en de witte bloem werd gebruikt om pap te koken. Je kunt wel zeggen gewone meelpap, maar wij en vooral onze gasten smulden er van, vooral onze gasten noemden de pap zelfs heerlijke roompap, terwijl er niet eens suiker in zat, want dat was ook op de bon en zeer schaars, dat werd bewaard voor bijzondere gelegenheden. Ik weet nog dat de mensen bij ons aanbelden en schuchter om een boterham vroegen of iets an ders dat maar eetbaar was. Het waren geen bede laars, maar de honger dwong ze er toe. En mijn moeder liet ze binnen en ze mochten mee-eten. Ik vond het als jong meisje wel interessant en be studeerde dan stiekem de nieuwe gasten. Maar één voorval is mij altijd bij gebleven. Het was eigenlijk verschrikkelijke triest, maar ik als jong meisje kon mijn lachen nauwelijks inhou den. Er zaten op een avond weer nieuwe gasten bij ons in huis, mijn moeder had ze iets te drin ken gegeven want het eten was nog niet klaar, en werd hun geduld danig op proef gesteld en als je honger hebt is iedere minuut een uur. De tafel was gedekt en zo als altijd stond de grote Builen: Het verwijderen van zemelen en kiemen uit het meel door het te zeven (red.) Historische Vereniging Wieringen - "Op de Hoogte" - 24e jaargang nr. 2 - 2012

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Op de Hòògte - Wieringen | 2012 | | pagina 9