1030 Waterweg 6. Albert Duijnker. Hij had aan de overkant van de weg zijn eenden. 7.Nicolaas Takes. Hij heeft later het bedrijf van Albert Duijnker overgenomen. 8. Dirk Dirks, later Roel Derks. 9. Klaas Kuit. In 1956 overgenomen door Jan Tij sen. 10.Simon Koorn. Later J.W.Koorn. Nog later J.Bossen. 11.Jan Lont. Later zijn zoon Bert. Poelweg 12.Jan Takes. Overgenomen door Flip. Hoelemerkoog 13.Piet Kooij De Hoelm: 14.Simon Metselaar. Later Wim Kaan, voorheen slager te Den Oever. De Westerlingtussen Smerp en Oosterland: 15.Albert Klein Cz. ló.Fer Doesburg. 17.Familie Bakker. Deze laatste drie bedrijven zijn na de oorlog niet meer vervolgd. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx AANVULLING JAN TIJSEN N.a.v.de artikelen van de heer C.Tij sen in "Op de Hoogte" 8e jaargang nr.5 en 9e jaargang nr.l, zou ik het volgende willen opmerken: omstreeks midden twintiger jaren kwamen als alternatief door het wegvallen van bepaalde soorten visserij tengevolge van de afsluiting van de Zuiderzee de eendenbedrijven op Wieringen en niet alleen op Wieringen. Ook op meerdere plaatsen langs de voormalige Zuiderzee, zoals Harderwijk en omstreken, zo ook in Volendam, Landsmeer, Den lip en Oostzaan. Aanvankelijk werden de eieren geexporteerd naar Duitsland en Italië voor menselijke consumptie, omdat ze goedkoper waren dan kippeneieren. Later toen de welvaart daar toenam, werd dit minder. Er werden ook eendeneieren in gebak verwerkt en vooral in beschuit vanwege de betere bakaard. Toen er echter salmonellabacterien in eendeneieren werden ontdekt, werd het verwerken van deze eieren voor banketbakkers verboden. Voor de beschuitindustrie was het nog wel toegestaan daar beschuit twee maal wordt gebakken en dus geen besmettingsgevaar opleverde.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Op de Hòògte - Wieringen | 1997 | | pagina 20