1030
Waterweg
6. Albert Duijnker.
Hij had aan de overkant van de weg zijn eenden.
7.Nicolaas Takes. Hij heeft later het bedrijf van Albert Duijnker overgenomen.
8. Dirk Dirks, later Roel Derks.
9. Klaas Kuit. In 1956 overgenomen door Jan Tij sen.
10.Simon Koorn. Later J.W.Koorn. Nog later J.Bossen.
11.Jan Lont. Later zijn zoon Bert.
Poelweg
12.Jan Takes. Overgenomen door Flip.
Hoelemerkoog
13.Piet Kooij
De Hoelm:
14.Simon Metselaar. Later Wim Kaan, voorheen slager te Den Oever.
De Westerlingtussen Smerp en Oosterland:
15.Albert Klein Cz.
ló.Fer Doesburg.
17.Familie Bakker.
Deze laatste drie bedrijven zijn na de oorlog niet meer vervolgd.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
AANVULLING JAN TIJSEN
N.a.v.de artikelen van de heer C.Tij sen in "Op de Hoogte" 8e jaargang nr.5
en 9e jaargang nr.l, zou ik het volgende willen opmerken:
omstreeks midden twintiger jaren kwamen als alternatief door het wegvallen
van bepaalde soorten visserij tengevolge van de afsluiting van de Zuiderzee
de eendenbedrijven op Wieringen en niet alleen op Wieringen. Ook op meerdere
plaatsen langs de voormalige Zuiderzee, zoals Harderwijk en omstreken, zo
ook in Volendam, Landsmeer, Den lip en Oostzaan.
Aanvankelijk werden de eieren geexporteerd naar Duitsland en Italië voor
menselijke consumptie, omdat ze goedkoper waren dan kippeneieren. Later toen
de welvaart daar toenam, werd dit minder. Er werden ook eendeneieren in gebak
verwerkt en vooral in beschuit vanwege de betere bakaard. Toen er echter
salmonellabacterien in eendeneieren werden ontdekt, werd het verwerken van
deze eieren voor banketbakkers verboden. Voor de beschuitindustrie was het
nog wel toegestaan daar beschuit twee maal wordt gebakken en dus geen
besmettingsgevaar opleverde.