932 Had men op de Waddenzee gevist,dan ging men via Den Oever of Den Helder naae Zeeland.We gingen echter niet graag door het Noordhollands Kanaal,omdat er veel bruggen gepasseerd moesten worden,wat veel oponthoud gaf. Van de Lauwerszee naar Zeeland was een reis van 30 uur,van Den Oever af 17 uur. In Landsmeer/Oostzaan werden de mosselen met bakken uit het ruim gehesen en leeggestort op de wal bij de afnemer. Maar in Zeeland werden de mosselen weer op percelen uitge strooid om te verwaterenDaar kwam de koper,die de mosselen had gekocht aanboord en bracht het schip naar het betreffen de perceel.Hij had 3 man meegenomen en samen met de Wieringers werden de mosselen overboord gescheptAaanvankelijk is dit niet zo moeilijkmaar hoe leger het ruim werd,hoe hoger men moest gooien.Met een uur stevig doorscheppen was het schip dan leeg Naderhand bouwde men 2 kokers in het ruim en gooide de mosselen door de kokers te water.Was het schip volgeladen dan schept men een deel van de mosselen overboord tot de kokers te voor schijn kwamen en het deksel veilig afgenomen kon wordenBoven dien was de koker 2 delig,zodat naderhand het bovenste deel werd afgenomenMen hoefde dus niet meer zo hoog te gooien als voorheentoen alle mosselen over de rand van het ruim moesten worden gegooid. Luiken diepgang bij geladen scL iP deksel afneembaar deel stortkoker jiiepgang bij leeg schip dwarsdoorsnede ve.mosselkorder

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Op de Hòògte - Wieringen | 1997 | | pagina 18