932
Had men op de Waddenzee gevist,dan ging men via Den Oever of
Den Helder naae Zeeland.We gingen echter niet graag door het
Noordhollands Kanaal,omdat er veel bruggen gepasseerd moesten
worden,wat veel oponthoud gaf.
Van de Lauwerszee naar Zeeland was een reis van 30 uur,van
Den Oever af 17 uur.
In Landsmeer/Oostzaan werden de mosselen met bakken uit het
ruim gehesen en leeggestort op de wal bij de afnemer.
Maar in Zeeland werden de mosselen weer op percelen uitge
strooid om te verwaterenDaar kwam de koper,die de mosselen
had gekocht aanboord en bracht het schip naar het betreffen
de perceel.Hij had 3 man meegenomen en samen met de Wieringers
werden de mosselen overboord gescheptAaanvankelijk is dit
niet zo moeilijkmaar hoe leger het ruim werd,hoe hoger men
moest gooien.Met een uur stevig doorscheppen was het schip dan
leeg
Naderhand bouwde men 2 kokers in het ruim en gooide de mosselen
door de kokers te water.Was het schip volgeladen dan schept
men een deel van de mosselen overboord tot de kokers te voor
schijn kwamen en het deksel veilig afgenomen kon wordenBoven
dien was de koker 2 delig,zodat naderhand het bovenste deel
werd afgenomenMen hoefde dus niet meer zo hoog te gooien als
voorheentoen alle mosselen over de rand van het ruim moesten
worden gegooid.
Luiken
diepgang bij
geladen scL
iP
deksel
afneembaar deel
stortkoker
jiiepgang bij
leeg schip
dwarsdoorsnede ve.mosselkorder