477
Was het hooi binnen,dan stond alweer een andere taak voor de boeren te
wachten.De granen begonnen te rijpen en die moesten toen nog met de hand
worden gezicht(gemaaid)Daarna werden ze als schoven te drogen gezet.Als alles
droog genoeg was,werd het met paard en wagen opgehaald en naar de boerderij
gebracht.Daar werden alle schoven op elkaar gestapeld tot een grote schelf.Dat
moest vakkundig gebeurenwant zo'n schelf mocht niet scheef staan,dat was
de boer zijn eer te na.
Na enige weken kwam een dorsmachine op het erf staan met het nodige personeel
om het graan te dorsen.Dat was een mooi gezicht, want je zag dat de schoven
de dorsmachine ingingen en achter uit de machine kwamen de graankorrels in
zakken terecht.Het stro kwam er als pakken uit.Dat stro werd in de
wintermaanden op de stallen onder de koeien gelegd.
Het graan werd met paard en wagen naar de meelmaalderij van Cor Kool in
Oosterland gereden.Die maalde alles tot meel,dus ook het tarwemeel voor de
heerkoeken.
Rechts:Pauw Hellingman Nansz.
Op de wagen: Jan Wiegman Cz.
Linksonbekend
Intussen begon de herfst er alweer aan te komen en dan moesten de aardappelen
gerooid worden.Het aardappelland lag in Polder Waard NieuwlandJan Wiegman,
de knecht, ging er dan 's morgens vroeg op af met de "stikkezak" mee en als
drinken een kruik met kouwe thee. De hele dag op pad en op zijn knieen
aardappelen zoeken.Als hij dan 's avonds thuis kwam werd hem een kliekje
voorgeschoteld en dan maar weer koeien melken.Er werd in die tijd zwaar werk
verricht.De aardappelen werden in de winter opgeslagen met veel stro en grond
erop om zo te voorkomen dat ze zouden bevriezen.Zo ook de voerbieten, die
werden op dezelfde manier geoogst.
En dan werd het weer tijd om het vee op stal te zetten.Dus werden de borden
weer van stal gehaald en in een diepe kast weggeborgen tot het volgende
seizoen.
Dit was mijn verhaal over het leven en werken op de boerderij van vroeger.Wel
een verschil met de tegenwoordige tijd.
Marie Tijsen-Rotgans
Robbenoordstraat 10
Den Oever.