475
Dan werd er aan het huishoudelijk werk begonnen.Tweemaal in de week werden
er "heerkoeken" gebakken.Dat was van gemalen tarwemeel.'s Middags om een
uur of drie werd het deeg klaar gemaakt met melk en gist.Daarna werd het
achter de warme kachel gezet om te rij zen.Tegen broodtijd begonnen we te
bakken.Dat gebeurde op een vierpits-peteroliestelwaarop een plaat werd
gelegd.Die platen waren van hetzelfde materiaal als waar de kachelpijpen
van werden gemaakt.
Dat bakken ging zo: we maakten van het gerezen meel een bol van ongeveer
de grootte van een kadetje.Dat werd dan eerst door de bloem gerold om het
aanbakken te voorkomen.Dan sloegen wij ze met de hand mooi plat en rond en
daarna werden ze gebakken op de plaat.Het bakken ging vrij snel op deze manier
en we hadden dan ook in een ommezien een grote schaal met "heerkoeken".
Paulus Hellingman en Guurtje Hellingman-Kool
Inmiddels waren de mannen klaar met het melken en was het tijd om brood te
eten.Dan waren de heerkoeken nog warm en ze werden gegeten met heerlijke
eigengemaakte boerenboter en daarop een laagje stroop of suiker.Heerlijk
waren ze, om je vingers bij af te likken.
In het voorjaar als de koeien van stal gingen, werd de stal grondig
schoongemaakt.Als alles goed schoon was, werden de schotjes waar de koeien
tussen stonden, gewit en aan het eind van het schotje kwam een rooie streep.De
staanderswaar de koeien in de winter op stonden,werden met waterverf geel
geverfd.Daaronder was een randje met rode en witte steentjes en die werden
dan ook opnieuw geverfd.Daaronder kwam dan weer donkerrode verf.
Nu kon de zomerstal worden opgesierd.Allereerst werd er wit zand achter de
dijk weggehaald.Dat moest eerst in de zon worden gedroogd en daarna werd
het op de vloer van de stal gezeefdnadat wij eerst alle mooie borden hadden
opgesteldDie waren vaak van Delfts blauw.Op de staander werden Keulse potten
gezet.Een mooi gezicht zo'n opgesierde stal.