RECEPTEN VAN SOECKER In het archief van bakkerij Soecker trof ik een handschriftje met recepten aan van een banketbakkerswinkel dat dateert uit 1782. Een interessante vondst, want oude banketbakkersrecep ten zijn zeldzaam. Er zijn slechts twee boekjes uit de achttiende eeuw bekend. Opvallend is dat in 1782 de bakkerij 'Soecker' nog niet bestond. Dus zou dit manuscriptje van zijn voor ganger Smabers kunnen zijn. Bakker Andries Joseph Smabers was rond 1726 geboren en trouwde in 1779 met de dertig jaar jongere Alida (roepnaam Aaltje) Coster. In 1782 kocht hij de bakkerij aan de Lange- straat, huidige telling nummer 39. Toen hij twaalf jaar later overleed, kwam Aaltje er alleen voor te staan. Dat was echter maar voor even, want ze her trouwde op 7 april 1793 met Adolph Soecker in de Grote Kerk van Alkmaar. Adolph was geboren in 1761 te Gescher in Münsterland (vlakbij Winterswijk) en via Purmerend in Alkmaar beland. Hij woonde toen al enige tijd in Alkmaar want hij liet op 11 december 1789 testament opmaken bij notaris De Lange. Door dit huwelijk werd hij mede-eigenaar van de banketbakkerij in de Langestraat. Aaltje had al twee kinderen uit haar eerste huwelijk en kreeg met Adolph nog twee kinderen. Ze stierf in 1809 en werd, net als haar eerste man, begraven in de Grote Kerk van Alkmaar. Een paar jaar later, in 1813, hertrouwde Adolph Soecker met Maria Meijer. De Soeckers ble ven in Alkmaar wonen, de banketbakkerij ging ruim twee eeuwen lang over van vader op zoon. Begin negentiende eeuw werd de bakkerswaar on der andere opgesteld in een glazen kast. Verder wa ren er volgens de inventarissen van de boedel glazen flessen, beschilderde trommels en dozen aanwezig. Daarin zaten waarschijnlijk de ingrediënten. Ook waren er spullen die de zaak wat meer allure gaven zoals een grote staande klok, een barometer, drie beeldjes en twee koperen kanonnetjes. De Soeckers bleven de winkel zo nu en dan vernieuwen. Zo werd de winkel in 1946 van binnen en buiten verbouwd. In 1957 werd een tearoom toegevoegd en een paar jaar later kwam er ook een snackbar in het Payglop. Een tweede teamroom, een pand op de hoek Lange- straat-Houttil, werd toegevoegd in 1975.1 22 RECEPTENBOEKJE Hoewel het interieur veranderde bleef het bakken centraal staan. In het archief van banketbakkerij is een aantekeningenschriftje aangetroffen.2 Daarin staan banketbakkersrecepten uit het eind van de 18de eeuw. De eerste recepten uit dit schriftje stammen uit 1782. Daarom zou het geschreven kunnen zijn door Andries Smabers. Het ligt vanwege de Duitse invloeden echter meer voor de hand dat dit schriftje werd bijgehouden door Adolph Soecker. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over 'behuft' in plaats van 'behoeft' en over 'sprüts' in plaats 'sprits'. In het boekje is ook in de receptuur een Duitse invloed merkbaar, bijvoorbeeld het recept voor wolfenbutteltjes. Misschien was Adolf Soecker in die tijd al als knecht in de bakkerij werkzaam. Er staan in totaal 68 recepten in het schriftje. Meer dan de helft betreft recepten voor het maken van koek, verder staan er twaalf recepten voor het maken van konfijten en negen recepten voor gebak in. Bijzonder is dat er ook al een aantal recepten voor het maken van chocola in staan. Verder een enkel recept voor jam, drank en inmaak. Aan het eind van het manus criptje gaat het verder met een andere hand. Van wie en waarom is niet te achterhalen. WOLFENBUTTELTJES EN ANDER LEKKERS Op folio 4 recto staat een recept voor Wolfenbuttel tjes (nr.13): 'Nemt een wenig fijne brood suijker, met een wenig limoen sap, roert het met een spatteltjen heel feijen en maakt daar balletjes van, de groote van een groen erft, kookt dan een wenig suijker tot uleveltjes haalt se dann door, en legt se op een tinnen bort.' Vertaling: Neem wat suiker en voeg daar een beetje limoensap aan toe. Roer dit met een spateltje heel fijn en maak daar balletjes van ter grootte van een groene erwt. Kook dan een beetje suiker tot ulevel letjes en leg ze op een tinnen bord. Een ulevel is een ambachtelijk snoepje, een vierkant stukje gestolde suiker. Ulevellen worden gemaakt door witte suiker te verwarmen met een klein beetje water tot deze vloeibaar is. Hierna kan een smaak aan de vloeistof worden toegevoegd, bijvoorbeeld geraspte citroenschil. Vervolgens wordt de vloeistof weer afgekoeld terwijl deze geroerd wordt. Als de suiker dof wordt is het tijd om deze in druppels op een koud aanrecht te gieten en af te laten koelen. Uit het archief van de familie Soecker: Getekend Den 10 meij 1819 Schets no 2 Gezigt een Huijs van Banketbakker in den Zuijdzijde Langestraat no 566 Tuschen Paijglop en Pastoor steeg in den Stadt Alkmaar Jacobus Andreas Crescent Fecit (1768/69 -1819) Op folio 6 recto nr. 23 staat een recept voor tulband, zonder verder bereidingsvoorschriften: 'Tullebant van Collombienen 5/8 lb eijers lb en 2 loot meel lb suijker' Vertaling: Een tulbant van Collombienen: 5 eieren (een lb is een pond is 464 gram,3 dus hier 290 gram 23

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Oud Alkmaar | 2017 | | pagina 13