Een uitnodiging voor een diner hield in dat men in deze kring geaccepteerd was. Het betekende echter niet dat men met deze personen intensief contact had. Frederica nodigde een keer voor een diner twee personen uit waarmee ze geen intieme omgang wenste. Ze had het diner lang uitgesteld, maar het moest er toch een keer van komen omdat ze hen een gunst verschuldigd was. Deze twee personen bedankten echter omdat 'ze niet op uitgebreide partijen gingen'. Zij schreef vervolgens over deze mensen: 'De conversatie is hiermede uit, daar wij op intiemen omgang geen plan hebben'. Overigens gold voor diners (en soupers] hetzelfde als voor visites. Als men bij een ander had gedineerd behoorde men diegene zelf ook uit te nodigen voor een diner. Zo beschreef Frederica een bepaald diner als een 'echte afdoener': 'Nu hebben wij alle mogelijke schuld afgedaan. We vragen nu eens een enkel mensch, die we graag huiselijk eens willen zien'. Frederica en Bartout gaven gemiddeld een diner per jaar. Zelf werden ze gemiddeld drie keer per jaar bij anderen uitgenodigd. Het aantal gasten varieerde van zes tot dertien personen. De sfeer was meestal formeel en een enkele keer huiselijk. Frederica huurde voor haar diners koks in, zoals meer personen uit de Alkmaarse elite deden. Hoe belangrijk de etiquette was blijkt uit het volgende. Frederica had een aantal mensen uitgenodigd, waarvan enkelen bedankten. Het aantal personen kwam hierdoor op dertien en dat kon volgens haar absoluut niet. Ze dacht er over om haar zoon en oudste dochter mee te laten eten om dit te voorkomen. Uiteindelijk wilde haar eigen moeder graag op het diner komen en hierdoor werd het gered. Deze hang naar etiquette is een

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Oud Alkmaar | 2001 | | pagina 80