veel wetenswaardig voor mij bevatte en welks bestaan ik niet vermoed
de. De vele dagen, die ik in Uw werkkamer doorbracht, zal ik niet
vergeten, en het zal een leegte achterlaten, nu ik die niet dagelijks
meer betreed." 431 Gemeente archivaris W.A. Fasel is in zijn Kroniek
van Alkmaar wat kritischer over Bruinvis. Hij betreurde het hijvoor
beeld, dat Bruinvis zijn Kroniek over Alkmaar (1852) niet laat aanslui
ten op de bestaande kronieken, die eindigen in 1600, maar laat begin
nen in 1800, met het volgende motief: "Het zoude zeer eigenaardig zijn
indien wij (Bruinvis) deze kronyk begonnen, daar, waar de Alkmaar-
sche Geschiedenissen van Eikelenberg en Boomkamp eindigen, name
lijk met het jaar 1600. De bouwstoffen daartoe ontbreken niet, en gaar
ne hadden wij aldus gedaan, indien niet de godsdienstige geschillen in
het begin der 17e eeuw tusschen de Remonstranten en de Contra-
Remonstranten, tusschen Adolphus Venator en Cornelis Hillenius ons
hadden doen vreezen deze eerste jaargang minder welkom te maken".
Dit is inderdaad te betreuren. Te bedenken valt echter, dat Bruinvis
nog maar een jonge man van 23 jaar was, toen hij dit schreef in een
tijd bovendien van scherpe geloofstegenstellingen. Overigens wijst
Fasel erop: "Wat hij echter in
zijn kronieken beschrijft is
interessant genoeg, want ook
hij had een scherp oog voor
het interessante detail. Deze
verdienstelijke schrijver ver
dient dus zeker een plaatsje in
onze kroniek". 441 Mr. J.H.
Rombach benadrukt vooral
Bruinvis' praktisch gerichte
studie van het archief voor
moeilijke kwesties, die in de
gemeenteraad speelden, bijv.
over de geldmiddelen van het
weeshuis, het beheer en onder
houd van wegen.453
In elk geval is Bruinvis voor
het archief en museum van on
schatbare waarde geweest.
Bij zijn 80ste verjaardag in
1909 werd hij gehuldigd door
hem een speciaal betimmerde
en gemeubileerde kamer in het
museum aan te bieden, de zgn.
FEESTMAALTIJD
mj dk opening der
»BRl INVISK AMER«
op den 6ea Juli 1909.
Volgorde der Spijzen,
V ermic llli-SOE F
Zwezerik-pasteitjes.
Tong met Peterseliesaus.
Worteltjes.
Ossenhaas met Snijboonkv
Korhoenders.
Vruchtenmoes.
bu a bantscite braadkltrens.
Salade.
Room pudding.
Keesenwateesaus.
Kaas met Beschuitjes.
Vruchten.
Zoeten en Koffie.