wanneer aan zijn werk een vast principe ten grondslag lag. Een prin cipe dat consequent doorgevoerd hem daar zou brengen, waar hij wenste, namelijk alleen artikelen te fabriceren, welke aan hoge eisen voldeden en welke door een fijne smaak een ieder in verrukking moesten brengen. "Kwaliteit zegeviert" was zijn devies. Aan dat beginsel heeft hij zich altijd gehouden en dat hij het juist gezien had werd bewezen door het feit, dat na korte tijd reeds verscheidene vaste afnemers voor zijn artikelen gevonden werden, ondanks de hogere prijzen, welke noodzakelijkerwijs voor een kwaliteitsproduct moesten worden berekend. In 1908 was de fabriek aan vergroting toe. Aan de hand van de blauw druk behorende bij het besluit van Burgemeester en Wethouders van 18 mei 1908 no. 249, waarbij toestemming werd verleend tot vergroting van de chocolade- en bonbonfabriek, kunnen wij precies nagaan hoe de fabriek er heeft uitgezien. Het bedrijf omvatte aanvankelijk een begane grond met een zolderver dieping. Op de begane grond bevonden zich een kantoor, een pakkamer, de chocolade afdeling, een machinekamer, een office en een stuifkamer. In de chocolade afdeling stonden vlgs. tekening een mengmachine (malangeur); een chocoladewals; een wrijfmachine (zwitserse conche) om de chocolade te veredelen; een dribbeltafel voor het vormwerk; een flikjespers en een stoof om de chocolade vloeibaar te houden. In de machinekamer stond een gasmotor van 6 P.K. die de aandrijving van de machinerieën verzorgde. In het office, de in het vak gebruikelijke franse benaming voor een suikerwerkafdeling, werden de bonbonintérieurs vervaardigd. Omdat deze intérieurs in bakken met maiszetmeel werden gegoten, waar vooraf een model was ingedrukt, was de stuifkamer nodig. In de stuifkamer werden de intérieurs uit het meel geschept en het eventueel aan de intérieurs nog resterende poeder met de blaasbalg weggeblazen Op de zolderverdieping stonden een cacaorooster en een breek- en reinigingsmachine, waarin de geroosterde cacao werd gebroken en die de doppen uit de kerndeeltjes verwijderde. Het vormen van de chocolaadjes en het glaceren van de bonbons ge beurde nog met de hand. Met de uitbreiding in 1908 kreeg het fabriekje een 1e verdieping en het office en de stuifkamer werden vergroot door een verlenging van het gebouw. Op die Ie verdieping kwamen nu de pakkamer en een emballage afdeling. De pakruimte die daardoor op de begane grond vrijkwam werd deels bij de chocoladeafdeling getrokken, deels inge richt als koelruimte. Toen in 1911 de fabriek weer te klein werd, werd de chocoladefabriek "PAX" aan de baan in Rotterdam overgenomen en kreeg men de be schikking over 3000 m2 werkruimte. De fabriek aan het Varnebroek werd verlaten. Het gebouw staat er nog altijd en is momenteel in bezit van de Independent Order Of Odd Fellows. 684

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Oud Alkmaar | 1985 | | pagina 19