EN HIER IS DAN EINDELIJK HET ECHTE RECEPT VAN STROOPBROOD (Zaans) Hiervoor wordt liet volgende recept gebruikt: 1000 g patentbloem 70 g keukensiroop 0,46 I melk 40 g boter 60 g gist 40 g bruine suiker 10 g zout 8 g kaneel Behandeling: Van de bel ft der bloem, melk en gist wordt een zetting gemaakt. Terwijl uezj rijst, worclt cle stroop gekookt. Als ze van bet vuur is afgenomen, wordt de boter door de stroop geroerd en laat men de massa afkoelen tot deegwarmle. Nu worden suiker, kaneel, zout en stroop bij de zetting gevoegd '-n doorgewerkt, waarbij geleidelijk de bloem ingehaald wordt. Het deeg afwerken als beschuitdeeg. Nog eenmaal laten rijzen en dan afwegen tot stukjes van 270 gram, die in achten worden verdeeld en opgedraaid. Acht bollen worden een „schoolje genoemd. Deze worden stevig tegen elkaar gezet en om de twee schootjes afgevet, zodat ze gemakkelijk afbreken. Zodra tot pl.m. 4 cm hoogte gerezen zijn. bakken in een afgewerkte broodoven. Door het hoge zoetgehalte kleurt dit brood vlug, zodat afdekken met papier dan nodig is. Na 40 minuten behoren ze gaar te zijn; dan worden ze op de bank omgegoo d. bovenstaand recept kreeg ik, als kopie uit een origineel re ceptenboek voor bakkers. Precies een jaar nadat ik met het stroopbroodverhaal op de proppen kwam, in de Chronyke. In middels heb ik ook het stroopbrood van de Wormerveerse bak ker Jongens geproefd. Het was wel lekker, maar...het was niet hetzelfde soort stroopbrood als wat ik in mijn kinderja ren heb gegeten. Voor wie het bovenstaande recept eens zelf wil uitproberen, hier nog enkele nadere verklaringen over de typische vak termen die er in voorkomen. Een "zetting" is een "begin" van alleen bloem, melk en gist. Het "inhalen" van de bloem is het beetje bij beetje toevoegen van de tevoren afgezonderde hoeveelheid. Het "op draaien" van het deeg is een bewerking zoals men gehaktbal letjes draait, tussen de handpalmen. Het vormen van een schootje is het tegen elkaar zetten van acht bolletjes op de bakplaat (twee rijtjes van vier) die eventueel met bakkersvet worden ingesmeerd, waarna het volgende"schootje" er tegenaan wordt gezet. Acht schootjes tegen elkaar vormen een vierkant brood, wat iets hoger moet worden dan een ontbijtkoek. Het verdient aanbeveling, om de schootjes (bolletjes) niet op zij te laten uitzakken, door er bijvoorbeeld een strook karton of een frame van vier plankjes, omwikkeld met alumi-

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 1992 | | pagina 17