EN HIER IS DAN EINDELIJK HET ECHTE RECEPT VAN
STROOPBROOD (Zaans)
Hiervoor wordt liet volgende recept gebruikt:
1000 g patentbloem 70 g keukensiroop
0,46 I melk 40 g boter
60 g gist 40 g bruine suiker
10 g zout 8 g kaneel
Behandeling:
Van de bel ft der bloem, melk en gist wordt een zetting gemaakt. Terwijl uezj
rijst, worclt cle stroop gekookt. Als ze van bet vuur is afgenomen, wordt de boter
door de stroop geroerd en laat men de massa afkoelen tot deegwarmle. Nu worden
suiker, kaneel, zout en stroop bij de zetting gevoegd '-n doorgewerkt, waarbij
geleidelijk de bloem ingehaald wordt.
Het deeg afwerken als beschuitdeeg. Nog eenmaal laten rijzen en dan afwegen
tot stukjes van 270 gram, die in achten worden verdeeld en opgedraaid.
Acht bollen worden een „schoolje genoemd. Deze worden stevig tegen elkaar
gezet en om de twee schootjes afgevet, zodat ze gemakkelijk afbreken. Zodra
tot pl.m. 4 cm hoogte gerezen zijn. bakken in een afgewerkte broodoven. Door
het hoge zoetgehalte kleurt dit brood vlug, zodat afdekken met papier dan nodig
is. Na 40 minuten behoren ze gaar te zijn; dan worden ze op de bank omgegoo d.
bovenstaand recept kreeg ik, als kopie uit een origineel re
ceptenboek voor bakkers. Precies een jaar nadat ik met het
stroopbroodverhaal op de proppen kwam, in de Chronyke. In
middels heb ik ook het stroopbrood van de Wormerveerse bak
ker Jongens geproefd. Het was wel lekker, maar...het was
niet hetzelfde soort stroopbrood als wat ik in mijn kinderja
ren heb gegeten.
Voor wie het bovenstaande recept eens zelf wil uitproberen,
hier nog enkele nadere verklaringen over de typische vak
termen die er in voorkomen.
Een "zetting" is een "begin" van alleen bloem, melk en
gist. Het "inhalen" van de bloem is het beetje bij beetje
toevoegen van de tevoren afgezonderde hoeveelheid. Het "op
draaien" van het deeg is een bewerking zoals men gehaktbal
letjes draait, tussen de handpalmen. Het vormen van een
schootje is het tegen elkaar zetten van acht bolletjes op de
bakplaat (twee rijtjes van vier) die eventueel met bakkersvet
worden ingesmeerd, waarna het volgende"schootje" er tegenaan
wordt gezet. Acht schootjes tegen elkaar vormen een vierkant
brood, wat iets hoger moet worden dan een ontbijtkoek.
Het verdient aanbeveling, om de schootjes (bolletjes) niet
op zij te laten uitzakken, door er bijvoorbeeld een strook
karton of een frame van vier plankjes, omwikkeld met alumi-