14
te Koog aan de Zaan, dochter van Willem Demmendal, brood
verkoper en later schilder, en Trijntje Wijn.
Volgens mevrouw Smit tekende Willem de Wit vele dorpsgezich
ten (o.a. ook het raadhuis van Grootschermermaar was het
portret-tekenen een specialiteit van hem.
Na zijn verhuizing uit Grootschermer woonde het echtpaar De
Wit-Demmendal nog vele jaren in Koog aan de Zaan, onder
andere in de Jan de Wittstraat op nummer 53.
Mevrouw A.Pauw-Dekkerafkomstig uit De Rijp en nu wonende in
Zaandijk, deelde mee dat ook zij timmerman De Wit goed heeft
gekend."Hij maakte voor mij, toen ik 25 jaar getrouwd was, een
prachtige tekening van de Dambrug. Als ik in mijn hoekje zit,
heb ik het oog er op en dat doet goed".
Pieter Schotsman.
KANTKOEK WAS ÓÓK LEKKER
Het "probleem" van het stroopbrood is opgelost. Maar herin
nert u zich nog de kantkoek? ("kangkoek" zeiden we, op z'n
Starnmeers). Bakker Jan Sanders in De Woude maakte die en ze
zag er zo uit:
Een lichtbruine koek, grijsbruin eigenlijk. Vermoedelijk was
roggemeel een van de hoofdbestanddelen. De bovenkorst was
donker en glimmend en er waren met een mes strepen overlangs
in gekerfd. Althans zo leek het. De naam kantkoek was er
vermoedelijk aan gegeven doordat de (zij)kanten van deze, op
de plaat gebakken koek er afgesneden werden. Die kanten wa
ren apart verkrijgbaar en de traditie wilde dat ze, in
een bosje van van vier of meer in grauw papier waren gewik
keld. Net als de hakkoek waar m'n oudste broer mee thuis
kwam van de kermis. Die werd dan de volgende dag genuttigd,
bij een beker chocola. Een heerlijke combinatie.
Ook de kantkoek smaakte het lekkerst bij een kop chocola.Of
heeft u andere, nog lekkerder ervaringen ermee?
En weet u misschien ook het recept? Soppen, of zo?
Cor Booy