20 Kiespijnkoek aan het Krommenieerpad woonde. Ik heb het later van vader overgenomen - ik ben nu 67 - en mijn zoon, die nu in de zaak zit, maakt het ook nog steeds. Het stroopbrood wordt gemaakt van patentbloem. Oorspronkelijk ging er behalve stroop ook honingzoet in. Dat was een bakkerijgrondstof die in de be schuit werd verwerkt. De naam suggereert dat het zoet is, maar het smaakte meer naar zeep. Tegenwoordig gebruiken ze beschuitgelei voor de beschuit en dat verwerken wij ook in het stroopbrood. Het deeg wordt inderdaad opgezet, op de plaat, in de vorm van bolletjes die dan tot één geheel rij zen. Acht bolletjes is een schootje. We bakken stroopbrood voor alle feestdagen, behalve voor pinksteren. Hoe oud het recept is? Geen idee, maar het zou wel eens een paar honderd jaar kunnen zijn." Volledigheidshalve: bakker Jongens maakt als traditionele bakker uiteraard ook Zaanse duivekaters. En wel alle weken. Die verschillen in vorm zowel als samenstelling van de Nieu- wendammer duivekaters van bakker Kroes. "En", voegde hij er aan toe, "ze zijn tegenwoordig ook anders van samenstelling dan vroeger". Laatste vraag aan bakker Jongens:"Kent u ook knapkoeken, of bakt u die misschien ook?" Zijn antwoord:"Daar heb ik nog nooit van gehoord". Ik dus wel. Mijn broertje en ik kregen ze vroeger van bakker Jb.Klinkhamer als hij zijn zaterdagse leverantie aan moe had bezorgd. Ik noemde ze ook wel "kiespijnkoek", want als ik mijn knapkoek had verorberd kreeg ik prompt kiespijn. Toch at ik hem elke zaterdag wéér. Totdat de bakker aankondigde:"Ik bak ze niet meer". Het waren harde koeken, harder dan beschuit, dik in het mid den, net als gevulde koeken en eenmaal in je mond werd de koek een enigszins taaie "hollekiesvulling"Ik vermoed, achteraf, dat het eigenlijk "armelui's koek" was. Een oom van me, in Assendelft, had er in zijn jongejaren de bijnaam Japie Knapkoek aan overgehouden omdat hij voor zijn moeder al tijd knapkoeken en zelden andere koek moest halen bij de bak ker Kent iemand onder de lezers ook de knapkoek? Of een andere lekkernij van de bakker die uit de tijd is geraakt? Daar ma ken we dan het "vervolg op de stroopbrood-story" van... Cor Booy.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland | 1991 | | pagina 22