20
Kiespijnkoek
aan het Krommenieerpad woonde. Ik heb het later van vader
overgenomen - ik ben nu 67 - en mijn zoon, die nu in de zaak
zit, maakt het ook nog steeds. Het stroopbrood wordt gemaakt
van patentbloem. Oorspronkelijk ging er behalve stroop ook
honingzoet in. Dat was een bakkerijgrondstof die in de be
schuit werd verwerkt. De naam suggereert dat het zoet is,
maar het smaakte meer naar zeep. Tegenwoordig gebruiken ze
beschuitgelei voor de beschuit en dat verwerken wij ook in
het stroopbrood. Het deeg wordt inderdaad opgezet, op de
plaat, in de vorm van bolletjes die dan tot één geheel rij
zen. Acht bolletjes is een schootje. We bakken stroopbrood
voor alle feestdagen, behalve voor pinksteren. Hoe oud het
recept is? Geen idee, maar het zou wel eens een paar honderd
jaar kunnen zijn."
Volledigheidshalve: bakker Jongens maakt als traditionele
bakker uiteraard ook Zaanse duivekaters. En wel alle weken.
Die verschillen in vorm zowel als samenstelling van de Nieu-
wendammer duivekaters van bakker Kroes. "En", voegde hij er
aan toe, "ze zijn tegenwoordig ook anders van samenstelling
dan vroeger".
Laatste vraag aan bakker Jongens:"Kent u ook knapkoeken,
of bakt u die misschien ook?"
Zijn antwoord:"Daar heb ik nog nooit van gehoord".
Ik dus wel. Mijn broertje en ik kregen ze vroeger van bakker
Jb.Klinkhamer als hij zijn zaterdagse leverantie aan moe had
bezorgd. Ik noemde ze ook wel "kiespijnkoek", want als ik mijn
knapkoek had verorberd kreeg ik prompt kiespijn. Toch at ik
hem elke zaterdag wéér. Totdat de bakker aankondigde:"Ik bak
ze niet meer".
Het waren harde koeken, harder dan beschuit, dik in het mid
den, net als gevulde koeken en eenmaal in je mond werd de
koek een enigszins taaie "hollekiesvulling"Ik vermoed,
achteraf, dat het eigenlijk "armelui's koek" was. Een oom
van me, in Assendelft, had er in zijn jongejaren de bijnaam
Japie Knapkoek aan overgehouden omdat hij voor zijn moeder al
tijd knapkoeken en zelden andere koek moest halen bij de bak
ker
Kent iemand onder de lezers ook de knapkoek? Of een andere
lekkernij van de bakker die uit de tijd is geraakt? Daar ma
ken we dan het "vervolg op de stroopbrood-story" van...
Cor Booy.