19
Blauwe dikke
De bakker zelf...
Dokter Maschhaupt in De Rijp ging in op de vermelding in het
vorige nummer dat 8 bolletjes een schootje vormden."Dat her
innert mij aan onze luilakviering in Haarlem. Dan aten wij
een "schootje stroopbrood". Dat was een schootje brood wat
met stroop gesmeerd werd. Het werd warm gegeten".
Interessante historische informatie leverde mevr.A.Rijkes-
Rol, in De Mieuwijdt te Graft.
"Eén van de zoons van meester Jan Koppen in West-Graftdijk,
Willem Koppen, was bakker in West-GRaftdijk. Hij bakte on
der andere stroopbrood, ter gelegenheid van Luilak. Deze
bakker Koppen was mijn grootvader", aldus mevr .Rijkes. "Hij
had twee knechts. Eén van hen was de latere bakker Van Tiel
van Noordeinde. Die heeft bij grootvader geleerd hoe stroop
brood te bakken.
Grootvader maakte ook "blauwe dikke". Dat was "schandalig
lekker", vertelt mevr. Rijkes."Mijn moeder - "Zus" zei opa
Koppen altijd - moest het deeg ervoor maken en dan mochten de
knechten er niet bij, want het recept was geheim. Blauwe
dikke was net zoiets als "Wieger Ketellapper", maar nog veel
lekkerder".
Bakker Willem Koppen is indertijd ook wethouder van Graft
geweest. Zijn opvolger als bakker in West-Graf tdijk was
Arien Kos, de vader van de laatste bakker in Graftdijk.Nico
Kos.Hij had Jb.Klinkhamer als knecht, de laatste bakker
van Oost-Graf tdijk. Die heeft bij hem het stroopbrood leren
maken
Arien Kos, de vader van de laatste bakker in Graf tdijk,
Nico Kos. Ariën Kos had Jb.Klinkhamer als knecht. Die werd
later zelfstandig bakker in Oost-Graftdijk. Hij had bij
Kos het stroopbrood maken geleerd, volgens mevrouw Rijkes.
Nóg een reactie en wel van mevr. E.Tijmens-Boon in De Rijp.Zij
is afkomstig uit Krommenie en herinnerde zich:"Ik kreeg bij
mijn grootmoeder altijd stroopbrood met kerstmis".
Volgens mevrouw Tijmens is er in Zaandijk, tegenover de kerk,
nog een Zaanse bakker die het nog maakt.
Tenslotte bakker Jongens in Wormerveer zélf gebeld. Hpm was
geen collega in de Zaanstreek bekend die ook stroopbrood
maakt. "Maar het is wel een Zaanse traditie", bevestigde hij.
"Mijn vader kwam in 1925 hier aan het Krommenieerpad. Hij was
afkomstig uit Edam. Daar kende hij het stroopbrood niet, maar
hij kreeg het recept van de oude bakker Ter Velde, die ook