19 Blauwe dikke De bakker zelf... Dokter Maschhaupt in De Rijp ging in op de vermelding in het vorige nummer dat 8 bolletjes een schootje vormden."Dat her innert mij aan onze luilakviering in Haarlem. Dan aten wij een "schootje stroopbrood". Dat was een schootje brood wat met stroop gesmeerd werd. Het werd warm gegeten". Interessante historische informatie leverde mevr.A.Rijkes- Rol, in De Mieuwijdt te Graft. "Eén van de zoons van meester Jan Koppen in West-Graftdijk, Willem Koppen, was bakker in West-GRaftdijk. Hij bakte on der andere stroopbrood, ter gelegenheid van Luilak. Deze bakker Koppen was mijn grootvader", aldus mevr .Rijkes. "Hij had twee knechts. Eén van hen was de latere bakker Van Tiel van Noordeinde. Die heeft bij grootvader geleerd hoe stroop brood te bakken. Grootvader maakte ook "blauwe dikke". Dat was "schandalig lekker", vertelt mevr. Rijkes."Mijn moeder - "Zus" zei opa Koppen altijd - moest het deeg ervoor maken en dan mochten de knechten er niet bij, want het recept was geheim. Blauwe dikke was net zoiets als "Wieger Ketellapper", maar nog veel lekkerder". Bakker Willem Koppen is indertijd ook wethouder van Graft geweest. Zijn opvolger als bakker in West-Graf tdijk was Arien Kos, de vader van de laatste bakker in Graftdijk.Nico Kos.Hij had Jb.Klinkhamer als knecht, de laatste bakker van Oost-Graf tdijk. Die heeft bij hem het stroopbrood leren maken Arien Kos, de vader van de laatste bakker in Graf tdijk, Nico Kos. Ariën Kos had Jb.Klinkhamer als knecht. Die werd later zelfstandig bakker in Oost-Graftdijk. Hij had bij Kos het stroopbrood maken geleerd, volgens mevrouw Rijkes. Nóg een reactie en wel van mevr. E.Tijmens-Boon in De Rijp.Zij is afkomstig uit Krommenie en herinnerde zich:"Ik kreeg bij mijn grootmoeder altijd stroopbrood met kerstmis". Volgens mevrouw Tijmens is er in Zaandijk, tegenover de kerk, nog een Zaanse bakker die het nog maakt. Tenslotte bakker Jongens in Wormerveer zélf gebeld. Hpm was geen collega in de Zaanstreek bekend die ook stroopbrood maakt. "Maar het is wel een Zaanse traditie", bevestigde hij. "Mijn vader kwam in 1925 hier aan het Krommenieerpad. Hij was afkomstig uit Edam. Daar kende hij het stroopbrood niet, maar hij kreeg het recept van de oude bakker Ter Velde, die ook

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 1991 | | pagina 21