Op tafel De gegoede burgerij liet zich verwen nen door een thuisdiner te laten bezor gen door Hotel Den Burg aan het Havenplein, met keus uit hors d' oeu vre, pasteitjes, salades, zalm en kreef tenmayonaise, puddinkjes of nestelrode ijspudding. En eind jaren dertig kon men in Den Helder voor het eerst Indisch eten laten bezorgen. Want lunchroom en eetsalon De Zon in de Spoorstraat verkocht voor oudejaars avond bami en nasi goreng. Ook bij Cor Bijl in de Spoorstraat kon men terecht voor nasi goreng en zelfs voor patat frites. Voor het nagerecht kwam ijs of zelfgemaakte pudding op tafel. Een advertentie van ijsverkoper Laan op 31 december 1938 meldt: "Er komt weer ijs oudejaarsavond bij u thuis, Laan 's ijs taarten, opgemaakt met slagroom en vruchten. Dus eerst een warme kro kante oliebol, dan een stukje van de fijne ijstaart. Om weer warm te worden een advocaatje met Laan 's slagroom. U bestelt op tijd, wij bezorgen wijd en zijd". De slijters verkochten punchsiroop, bisschopwijn, advocaat, boerenjongens en gestookte citroenjenever. En de ingrediënten voor slemp, een theesoort met kruiden, bereidt met toevoeging van melk en eidooier. En er was rode wijn om te warmen, op smaak gemaakt met wat suiker en pijpkaneel. Oliebollen Van oudsher werden op oudejaars avond oliekoeken gegeten, een oude naam voor oliebollen. De oliekoeken werden in raapolie gebakken en lijken veel op de hedendaagse oliebol. Vanaf de jaren 1900 wordt alleen nog over oliebollen gesproken. In die tijd kwa men er in Den Helder in plaats van oliebollen ook wel pannenkoeken op de oudejaarstafel. Tot in de jaren dertig werden de oliebollen in raapolie gebak ken dat met een snee roggebrood was gekookt, of in half raapolie, half reuzel. Maar er was toen ook al Delftse slaolie. Volgens recept bakte men de oliebollen: "Met een ronde ijzeren lepel, die men eerst even in de hete olie gedompeld heeft, men neemt een schepje beslag en met een tweede lepel fatsoeneert men het beslag tot een bol die men dan in de olie legt. Op de schaal bestrooit men ze met bastaardsuiker, ook wel met suiker met kaneel". De kruideniers verkochten de bestanddelen, zoals J. v.d. Plaat aan de Middenstraat in de Ouwe Helder, oliebollenmeel, zuivere boterolie, kren ten en rozijnen, verse gist en sukade. Wie niet zelf bakte kon oliebollen bestellen bij de firma A. Laan, Spoor straat en Sluisdijkstraat, dubbele dikke met rozijnen, krenten en sukade voor 2 cent per stuk. De Gebr. Pronk aan de Keizerstraat bakten de heerlijkste appel beignets en appelflappen. Torenconcert Vooraf aan de viering in huiselijke kring werd 's avonds rond de klok van zeven uur de Oudejaarsavonddienst bezocht. Voor alle gezindten stonden de kerkdeuren wijd open. Behalve van de synagoge. De joodse inwoners van de stad vierden nieuwjaar in septem ber of oktober, a&ankelijk van de maanstand. Om de ouderen en hulpbehoevenden te vervoeren liet in de jaren dertig de kerkvoogdij van de Westerkerk in de Ouwe Helder kosteloos een bus van de firma Van der Wijst rijden. Opstap plaatsen waren Ankerparkbrug, Stak- man Bossestraat hoek Ruyghweg en de overweg van het spoor (Lorentzstraat hoek Boerhaavestraat). Groot was de publieke belangstelling in 1936 in de Wezenstraat en omgeving waar werd geluisterd naar muziek die klonk vanuit de toren van de Lutherse kerk. Daar speelde vooraf aan de kerk dienst een dubbelkwartet van het Chris telijke Oranje Harmoniekapel onder leiding van dirigent Jac. J.W. Hertsworm een halfuur lang oudejaarsavondliede ren. Ook in 1937 vond dit plaats, de krant schreef: "Op Oudejaarsavond is door een achttal leden van de Christe lijke Oranje Harmoniekapel gewijde blaasmuziek gegeven vanaf de toren van de Lutherse kerk in de Wezenstraat. Te De Lutherse kerk aan de Wezenstraat met de kerktoren. kwart voor acht hadden zich in genoemde straat, en ook in de omgeving, vrij veel personen opgesteld om deze stemmige muziek, die vooral op een der laatste uren van het scheidende jaar een bekoring verkreeg aan te horen. Gedu rende een half uur heeft men geluisterd naar een aantal bekende liederen waar onder het 'Uren, Dagen, Maanden, Jaren, waarna zich velen kerkwaarts begaven voor de Oudejaarsavonddienst". Uren, dagen, maanden, jaren, vliegen als een schaduw heen. Ach, wij vinden waar wij staren, niets bestendigs hier beneên. Op de weg die wij betreden, staat geen voetstap die beklijft; Al het heden wordt verleden, schoon 't ons toegerekend blijft. Het was in die tijd een belangrijk oudejaarsavondlied met muziek van de Duitse componist Heirich Albert (1604-1652. Tekst van Rhijnvis Feith (Zwolle 1753-1824). Later werd het lied ook opgenomen in de toen populaire liedbundel: 'Kun je nog zingen, zing dan mee'. 9 Om de avond te beginnen was kool een geliefd oudejaarsavond gerecht. Boerenkool, of zuurkool met varkens kop of witte kool zijn overbekende oudejaarsschotels.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Levend Verleden - Den Helder | 2018 | | pagina 9