Marine bakkerij en munitiebrood Jan van Tongeren Het Nederlandse leger kende eigen militaire bakkerijen, waar het brood voor de soldaten volgens voorschriften werd gebakken. Omdat het niet te veel mocht kos ten, beperkte de voorgeschreven samenstelling de kwaliteit van het brood. Doordat militairen in de regel niet veel van het bakkersvak wisten, kwam die kwaliteit nog sterker onder druk te staan. In 1858 werd besloten om een Brood- en Scheepsbeschuitbakkerij te bou wen op het Rijkswerf-terrein aan de Buitenhaven. De bouw werd in twee fasen aanbe steed, t.w. op 18 december 1858 en 25 juni 1859. Beide keren werd het werk gegund aan de aannemers Gebr. Janzen te Nieuwediep. De kos ten bedroegen voor het maken van de paalfundering, het metselen van de grondmuren van het gebouw, daarstelling van een regenbak, put ten enz. 14.479,- Voor het verder opbouwen en afwerken ƒ15.790,-. 1 Het gebouw moest 15 november 1859 waterdicht zijn en mei 1860 voltooid opgeleverd worden. Dit gebeurde geheel volgens het bestek en voorwaarden, zodat de Marine bakkerij ook wel Garni- zoens2-bakkerij genoemd op 1 juli 1860 kon worden geopend. In het hoofdgebouw bevonden zich de bakkerij en vier ovens. In het lin ker vleugelgebouw was er de woning voor de administrateur met op de etage twee kamers en een kantoor. In hetzelfde gebouw bevond zich de woning voor de onderofficier van poli tie en een kamer op de etage. In het rechter vleugelgebouw bevonden zich een buil vertrek, bergplaats en een magazijn voor scheepsbeschuit met op de etage een magazijn voor brood en een magazijn voor brandstof. In 1884 vond een verbouwing plaats, t.w. het bouwen van een daaraan ver bonden woonhuis en een regenwater bak door de aannemers de Waard en Wijker voor ƒ14.490,-. Munitiebrood Ja, het bestaat echt en het was geen brood om mee te schieten. Het is een leenvertaling uit het Frans. De leve ranciers van het Franse leger werden 'munitionnaires genoemd en daarnaar heette het brood 'pain de munition. Munitiebrood, ook wel commies brood of kuch genoemd, is het brood dat volgens de voorschriften door het leger als voedsel aan de manschappen werd verstrekt, omdat brood een onmisbaar onderdeel van de voedsel voorziening was en is. Ingekleurde ansichtkaart van de bakkerij. (Collectie Piet Riteco) Het zogenaamde munitiebrood, het welk in onze zeehavens aan de man schappen op de oorlogsbodems ver strekt werd, moest vroeger vervaar- Situatietekening met de bakkerij van de Kon. Marine. Linksonder de portierswacht (PZ) bij de Zuidpoort aan de Buitenhaven. (Tekening Jan van Tongeren) digd zijn uit ongebuild meel van witte of rode tarwe, zonder bijvoeging van zemelen, noch met andere 'speciën' vermengd zijn. In de onlangs opge richte Marine-Bakkerij te Willems oord, waardoor men in de benodigde voorraad vers en hard brood voor alle oorlogsschepen in onze zeehavens hoopte te kunnen voorzien, werd het munitiebrood daarentegen gebakken uit een mengsel van 4/5 tarwe- en 1/5 ongebuild roggemeel.3 Omdat gist duurder was, werd in plaats van gist gebruik gemaakt van hefdeeg. Dat is dat gedeelte brood deeg, dat van het ene tot het vol gende baksel bewaard werd en aan het deeg toegevoegd om dit tot gis ting te brengen. Scheepsbeschuit Het harde brood of de scheepsbeschuit werd bij onze zeemacht gebakken uit 2/3 ongebuild tarwemeel en 1/3 ongebuild roggemeel; de witte beschuit (voor zieken) uit gebuild tarwemeel, zonder bijvoeging van roggemeel. Volgens de bestaande voorschriften moest het deeg vervaardigd worden van oude witte tarwe en oude zuivere rogge, gezond en fris, ongebroeid en onbeschadigd. 4 Bakkerij Marine Kazerne PZ Portierswacht HM Hoofdwacht ZKR Zeekrijgsraad Helder

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Levend Verleden - Den Helder | 2017 | | pagina 4