Visverwerking in het bedrijf van de firma Kalkman, circa 1980. Manden met vis lossen van de HD 12 Hermina Vil in 1961. Links aan de lier Jan Post en zijn echtgenote, rechts Rein de Boer. Visvervoer naar de afslag in 1961. Achter de kar met muts) Schoolderman en daarachter (met pet) Jan de Boer. De visverkoper Cornelis Gijsbertus Jacobsz (1908-1972). Een deel van de vangst werd in de stad verhandeld (foto: collectie H. Jacobsz). eigenlijk hulpeloos kleine houten scheepjes die vaak nog 'op 't zeiltje' buitengaats gingen. De vis werd nog in manden tegen de havendijk op gesjouwd richting visafslag. Vandaar ging het voor een groot deel per handkar of met paard en wagen naar diverse visverwerkende bedrijven in de Visbuurt. Met name achter' in de Visstraat en in de hoek tegen de Ruyghweg waren allerlei visrokerijen, zouterijen, zuur inleggerijen, ja zelfs drogerijen voor platvis. De moeder van m'n ome Freek Wezelman, tante Baaf, was hertrouwd met Piet Bijl, een befaamd visroker. Zodoende kwam ik daar nog wel eens. Maar ik herinner me toch ook Zwa german en Kolster nog met hun roke rijen aan de Ruyghweg en Wijker en Kraan in de Visstraat. Er waren er nog veel meer, vaak kleine bedrijven van twee of drie mensen. Het visroken is me het meest bijgebleven. Eerst het schoonmaken van de vis, vaak poon en makreel. Dan in de pekel, vervol gens het drogen van de aan ijzeren pennen gestoken vis en tenslotte het roken. Een secuur werkje, ja een vak apart. En dan moest de vis ook nog in kistjes verpakt worden, vooral als de vis helemaal naar Amsterdam moest. Gedroogde vis ging meestal in mand jes, vis in 't zuur in glazen potten. Een deel van de vis werd echter gewoon in de stad verhandeld. Door visventers 41

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Levend Verleden - Den Helder | 2010 | | pagina 43