I
familie Gerssen, met een vishal op
het adres Visstraat 116. En volgens de
advertenties in de krant, met prima
in boterolie gebakken vis. In de jaren
1930 had W. Gerssen een viszaak
op het adres Ooievaarstraat 50 en
K. Gerssen in de Ouwe Helder op
Langestraat 32. En op 3 mei 1938 was
er de opening van de Vishal van J.
Gerssen Wz. in de Koningdwarsstraat
op nummer 57, met alle soorten ge
rookte en gebakken vis en fijne zuur-
waren, "beleefd aanbevelend", aldus
de advertentie in de krant
Als we de krantenadvertenties van de
vishandelaren uit de jaren 1920 vol
gen, dan geven die een overzicht van
het aanbod van de vis in de Helderse
winkels, namelijk: in februari sardien
en bokking, in maart gerookte bak-
bokking en puike strobokking, vette
ponen en gerookte sardines en ka
beljauw, in juni gerookte pieterman
nen, in juli kermispaling en in juli en
augustus gerookte makrelen, ponen,
pietermannen, scharren gerookt en
gedroogd en nieuwe haring voor zes
cent per stuk, in september gebakken
spiering en in november vers gerook
te ponen, heilbot en sardien.
"Nog was oktober niet ten einde of
men probeerde, toen de oostenwind
weer was verdwenen en de zuidwester
stevig had doorgestaan, in de haven
de vangst op sardien. En men had al
dadelijk succes, want al was de vangst
niet groot, toch kon men door de
hoge prijzen, die per mandje werden
besteed, een bevredigende besomming
maken", aldus de Helderse Courant op
1 november 1924 in een artikel over
de vangst op sardien. "Dat moedigde
andere vissers aan om ook hun netten
gereed te maken. Zowel aan de Buiten
haven als langs de dijk bij de Windwij
zer was men druk bezig met het klaar
maken van het vistuig. Daar bonden
zij het vierkante net vast aan sparren of
juffers en vierden lange staaldraadlij-
nen op de dijk uit, terwijl anderen be-
Het echtpaar Jaap en Martha Zwagerman in de winkel aan de Keizerstraat, later
bekend als Beatrixstraat 76.
zig waren alles aan boord van de vlet
ten te brengen Het was altijd weer
spannend, vanaf het moment dat de
netten over boord gingen tot de eerste
vangsten werden opgehaald. Evenals
de haringvangst in het voorjaar werd
in het najaar de sardienvisserij hoopvol
begroet. Want de seizoenvisserij droeg
voor een deel bij om de vishandel door
het winterse jaargetijde heen te helpen.
Vandaar dat de hoop op een goede
sardienvangst was gevestigd. "Naarstig
legt men zich toe op het bemachtigen
van sardien en zoals gezegd, de meeste
vletten zullen er wel een paar dagen
mee bezig zijn. Zowel op stroom als
in de haven liggen ze naast en achter
elkaar gereed. Nu en dan wordt het net
opgehaald, de vangst in de vlet gehaald
en daarna het net daarna weer uitge
worpen. Kalm wordt dan een poos
gewacht en het spel begint weer van
voor af aan. Is de prijs van het artikel
hoog, dan worden we van het sardien-
bedrijf hier in de stad niet veel gewaar,
behalve dat de bosjes gerookte sardien
(hier en daar sprot genoemd) in de vis
winkels te koop liggen. Doch daalt de
De makrelen hangen in de rokerij boven de rookkist aan de speet, met de staart
omhoog, op Helderse rookwijze.
„J Ir J! I/■■ril H w
Sardien