I familie Gerssen, met een vishal op het adres Visstraat 116. En volgens de advertenties in de krant, met prima in boterolie gebakken vis. In de jaren 1930 had W. Gerssen een viszaak op het adres Ooievaarstraat 50 en K. Gerssen in de Ouwe Helder op Langestraat 32. En op 3 mei 1938 was er de opening van de Vishal van J. Gerssen Wz. in de Koningdwarsstraat op nummer 57, met alle soorten ge rookte en gebakken vis en fijne zuur- waren, "beleefd aanbevelend", aldus de advertentie in de krant Als we de krantenadvertenties van de vishandelaren uit de jaren 1920 vol gen, dan geven die een overzicht van het aanbod van de vis in de Helderse winkels, namelijk: in februari sardien en bokking, in maart gerookte bak- bokking en puike strobokking, vette ponen en gerookte sardines en ka beljauw, in juni gerookte pieterman nen, in juli kermispaling en in juli en augustus gerookte makrelen, ponen, pietermannen, scharren gerookt en gedroogd en nieuwe haring voor zes cent per stuk, in september gebakken spiering en in november vers gerook te ponen, heilbot en sardien. "Nog was oktober niet ten einde of men probeerde, toen de oostenwind weer was verdwenen en de zuidwester stevig had doorgestaan, in de haven de vangst op sardien. En men had al dadelijk succes, want al was de vangst niet groot, toch kon men door de hoge prijzen, die per mandje werden besteed, een bevredigende besomming maken", aldus de Helderse Courant op 1 november 1924 in een artikel over de vangst op sardien. "Dat moedigde andere vissers aan om ook hun netten gereed te maken. Zowel aan de Buiten haven als langs de dijk bij de Windwij zer was men druk bezig met het klaar maken van het vistuig. Daar bonden zij het vierkante net vast aan sparren of juffers en vierden lange staaldraadlij- nen op de dijk uit, terwijl anderen be- Het echtpaar Jaap en Martha Zwagerman in de winkel aan de Keizerstraat, later bekend als Beatrixstraat 76. zig waren alles aan boord van de vlet ten te brengen Het was altijd weer spannend, vanaf het moment dat de netten over boord gingen tot de eerste vangsten werden opgehaald. Evenals de haringvangst in het voorjaar werd in het najaar de sardienvisserij hoopvol begroet. Want de seizoenvisserij droeg voor een deel bij om de vishandel door het winterse jaargetijde heen te helpen. Vandaar dat de hoop op een goede sardienvangst was gevestigd. "Naarstig legt men zich toe op het bemachtigen van sardien en zoals gezegd, de meeste vletten zullen er wel een paar dagen mee bezig zijn. Zowel op stroom als in de haven liggen ze naast en achter elkaar gereed. Nu en dan wordt het net opgehaald, de vangst in de vlet gehaald en daarna het net daarna weer uitge worpen. Kalm wordt dan een poos gewacht en het spel begint weer van voor af aan. Is de prijs van het artikel hoog, dan worden we van het sardien- bedrijf hier in de stad niet veel gewaar, behalve dat de bosjes gerookte sardien (hier en daar sprot genoemd) in de vis winkels te koop liggen. Doch daalt de De makrelen hangen in de rokerij boven de rookkist aan de speet, met de staart omhoog, op Helderse rookwijze. „J Ir J! I/■■ril H w Sardien

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Levend Verleden - Den Helder | 2010 | | pagina 31